NASA InSight

Skicka ditt namn till Mars – GRATIS

Skynda dig! Tisdag är sista chansen att få med ditt namn till Mars med Nasas InSight-uppdrag som lyfter i mars 2016. Det är helt gratis.

4 september 2015 av Karen Grubbe

När Nasas Insight Lander flyger mot Mars nästa år kan du få med ditt namn ombord. Men då får du vara snabb i vändningarna – sista chansen är den 8 september.

Om du vill få med ditt namn ska du registrera dig på Nasas webbplats:

Tjäna ihop bonuspoäng

Projektet, som går under namnet "fly-your-name", ger vanliga personer möjlighet att få med sina namn på Nasas uppdrag till Mars.

Namnen lagras på ett mikrochip och precis som hos flera vanliga flygbolag kan de som ofta deltar tjäna ihop bonuspoäng för varje tur de anmäler sig till.

Det första uppdraget i namnprojektet var testflygningen av Orion-kapseln i december i fjol. Cirka 1,38 miljoner rymdentusiaster fick med sina namn i kapseln som en dag ska flyga astronauter till Mars.

InSight ska borra på Mars

Nu har turen kommit till InSight-landaren, som enligt planen ska skjutas upp från Kalifornien i mars 2016 och landa på Mars i september 2016.

Nasas InSight skickas i väg i mars 2016. Foto: NASA/JPL-Caltech

InSight är först med att undersöka mars okända inre. Sonden tar bland annat med en seismometer, som ska placeras direkt på ytan för att mäta jordskalv, samt en borr som ska ta prover fem meter ned i marsjorden.

Projektet ska pågå i årtionden

Hinner du inte få med ditt namn på InSight-uppdraget får du en möjlighet till på testflygningen, Exploration Mission-1, då Orion-kapseln för första gången ska skickas upp av lyftraketen Space Launch System.

Namnprojektet blir en fast del av Nasas resa till Mars, som ska pågå i flera årtionden och som inkluderar många rymduppdrag.

Läs mer om strapatserna med att utforska Mars i vårt stora tema:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: