NASA
Slik ser Mars ut

Senaste nytt från Mars

Just nu finns det tre uppdrag på planeten Mars och de skickar kontinuerligt hem uppdateringar som du kan följa här.

Det är mer trängsel än någonsin på Mars. Just nu pågår nämligen hela tre uppdrag på den röda planeten.

©

Rymdkapplöpning pågår på Mars

USA, Kina och Förenade Arabemiraten (UAE) tävlar om att hitta liv på Mars och om att vara först med att skicka ett bemannat uppdrag till planeten.

Se allt om kapplöpningen till Mars här

Uppdateringar från Mars:

Här får du kontinuerligt senaste nytt från den röda planeten.

Nasahelikopter hittar spännande terräng på Mars

Under sin nionde flygning den 5 juli tog drönarhelikoptern Ingenuity ett antal bilder av den röda planeten, som hjälper forskarna att planera nästa etapp av Marsexpeditionen.

Marsbilen Perseverance ska ge sig ut och gräva upp jordprover för att söka efter liv – eller spår av liv – och drönarbilderna pekar ut både lovande områden och svår terräng som det lilla fordonet måste navigera runt.

Upplösningen av Nasas satellitbilder låter vetenskapsmännen bara se stenar som är en meter i diameter eller större, och även mindre stenar är för stora hinder för Perseverance. Minihelikoptern fungerar därför som en stigfinnare i planeringen av marsbilens rutt.

Nasas forskare är dock speciellt intresserade av en stenformation vid namn Raised Ridges. De tror att de förhöjda stenarna för länge sedan kan ha varit bräddarna till en flod och därför är området intressant i jakten på den röda planetens försvunna organismer.

Forhøjede klipper på Mars
© NASA

Raised Ridges

Forskarna hoppas att de förhöjda klipporna kan dölja spår efter liv. Minihelikoptern Ingenuitys skugga syns längst ned på bilden.

Sandklitter på Mars
© NASA

Sanddyner

Utan Ingenuitys sista bilder kunde marsbilen mycket väl ha kört fast i de stora sanddynerna på vägen till Raised Ridges.

Grundfjeld på Mars
© NASA

Grundfjäll

Bilderna visar grundfjället på Mars – och åtskilliga stora stenar som gruppen bakom Perseverance nu säkert kan styra runt.

Kinas Marsrover Zhurong kör nu runt på Mars.

Den kinesiska rymdorganisationen har släppt bilder som visar hur Zhurong-rovern kördes nedför landningsrampen. Bilderna togs av rymdsonden Tianwen-1.

I det övre högra hörnet finns det två prickar, den största är landningsrampen och den mindre är Marsrovern, som har kört iväg en liten bit. Det mörka området kring landningsplattformen kan ha orsakats av motorns rök vid landningen. De symmetriska ljusstrimmorna i landningsplattformens nordliga/sydliga riktning kan vara fint damm som bildades när landningsplattformen tömde det resterande bränslet efter landning.
Den ljusa fläcken i mitten av bilden kommer från Marsroverns landningskapsel och fallskärm medan den ljusa pricken längst ner till vänster på bilden kommer från värmeskölden från landningskapseln.

© CSNA

Planen är att Zhurongrovern ska köra runt och samla in data på Mars i ungefär tre månader.

Kina landar rover på Mars
© Shutterstock

Kina landar rover på Mars

Kina är det andra landet i världen som har landat en rover på Mars.

Zhurong-rovern landade på ett område som heter Utopia Planita.

Zhurong, uppkallad efter en kinesisk eldgud, har ett batteri som räcker för cirka 90 dagars körning. Den kan köras cirka 200 meter per timme och är bland annat utrustad med en radar som kan tränga ner i marken och leta efter vatten och is på 100 meters djup.

Rovern är även utrustad med en magnetometer, och det är första gången som den sortens utrustning har skickats till Mars på en rover. Magnetometern ska användas för att ta reda på hur Mars förlorade sitt magnetfält och därmed också dess atmosfär och vatten.

Även om forskningsmålen inte är särskilt stora handlar det om en teknisk demonstration från Kinas sida. Kina förväntas skicka iväg ett uppdrag 2028 eller 2030 som ska frakta hem stoft från Mars till jorden.

Nasahelikopter flyger på Mars

Den 19 april 2021

För första gången har Nasa flugit på en annan planet. Den 1,8 kilo tunga drönarhelikoptern Ingenuity lättade från Mars yta och flög tre meter upp i luften där den stannade i cirka 40 sekunder innan den landade på marken igen.

Flygningen var planerad till den 11 april, men på grund av mjukvaruproblem fick den senareläggas.

Marshelikoptern Ingenuity ska bana väg för ett nytt sökande efter liv på Mars
© NASA/JPL-Caltech

Så här ska Ingenuity flyga

Ingenuityhelikoptern ska leta efter liv på Mars. På grund av en tidsfördröjning mellan Mars och jorden ska helikoptern på egen hand kunna flyga och undersöka ytan.

Se här hur helikoptern ska flyga

Det finns en liten hyllning till det första flygplanet gömd under en av solpanelerna på Ingenuityhelikoptern. Där har man nämligen byggt in en liten bit material från bröderna Wrights flygplan.

Video: Se Minihelikoptern lyfta för första gången

Att flyga på Mars innebär tekniska utmaningar. Temperaturerna kan sjunka ända ner till -90 grader på natten samtidigt som atmosfären är tunn – bara en procent av jordens atmosfär.

Därför är Ingenuity lätt och dessutom utrustad med rotorblad som är både större och snabbare än vad de behöver vara på jorden.

Källa: Nasa