Putin points

Ryssarna vill vinna kapplöpningen till Mars med atomraket

I ett försök att vinna kapplöpningen att komma först till Mars har ryssarna återupplivat de atomdrivna rymdraketerna och bedyrar att kan de kan ta sig till den, röda planeten inom en och halv månad – om de lyckas skrapa ihop tillräckligt med rubler.

21 mars 2016 av Jakob Priess

Det är många som tävlar om att komma först till Mars – från Nasa till diverse rikemansprojekt.

Och nu har ännu en aktör klivit in på scenen, för Ryssland har sedan fem år en plan på att år 2025 skicka människor till Mars och hem igen i en raket driven av kärnkraft.

Till Mars och hem igen

Det stora problemet för Nasa är att det är möjligt att skicka en bemannad, traditionellt driven raket till Mars på 18 månader men inte möjligt att ta med bränsle så att det räcker till hemresan.

Det Robinson Crusoe-scenariot löser ryssarnas atommotor, om de lyckas ekonomiskt med att bygga en välfungerande raket kring motorn.

"En nukleär lyftkraftslösning kan vara mycket nära och inte särskilt komplicerad att konstruera, men det riktigt dyra utmaningen ligger i att designa ett rymdskepp kring motorn", säger Nikolai Sokov från James Martin Center för Nonproliferation Studies i amerikanska Monterey.

PR ska rädda Marsbudgeten

Rosatom, den ryska nationella kärnkraftsinspektionen, har en budget för Marsprogrammet på 15 miljarder rubel, vilket motsvarar 700 miljoner dollar.

Men varken Rosatom eller den ryska staten simmar i pengar som kan läggas på att ta sig till Mars, och just den skrala kassan kan ha legat bakom ryssarnas offentliggörande:

"Att annonsera programmet offentligt kan ha flera syften – däribland att skaffa finansiering och bygga upp en ökad medvetenhet, som sedan kan skapa intresse från politiker och investerare", säger Nikolai Sokov.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: