NASA/JPL-CALTECH
Perseverance Marsissa

Perseverance har samlat in sitt första prov på Mars

För första gången har Marsrovern Perseverance lyckats samla in ett geologiskt prov och försegla det i en liten cylinder.

Efter drygt ett halvår på vår röda grannplanet har Mars-rovern Perseverance lyckats ta ett prov från planetens yta och försegla det i den lilla titancylindern.

Provet har borrats fram ur en sten och är det första av ett stort antal prover som rovern ska ta under sin resa över Mars yta. Först om kanske tio år kommer titancylindrarna att samlas in och föras hem till jorden på ett ännu inte exakt planerat uppdrag.

När Marsrovern väl hade samlat in provet ur stenen kunde en kamera ombord bekräfta att det faktiskt fanns något i den sex centimeter långa titancylindern, varefter cylindern förseglades och deponerades för senare uppsamling.

Perseverance, prøve, cylinder

En kamera ombord bekräftade att det faktiskt fanns material i cylindern innan den förseglades.

© NASA/JPL-Caltech/ASU

Vid den första provinsamlingen avslöjade kamerakontrollen att cylindern var tom och att något hade gått fel i processen, men den här gången hade uppdraget lyckats. Perseverance har nu kvar 41 titancylindrar.

Insamlingen av prover och den kommande analysen av materialet från Mars är en viktig del av Perseverance-roverns uppdrag. Förhoppningsvis kommer det att ge forskare en helt ny inblick i Mars geologi och historia.