ICON
3D-skrivare bygger Marshus i hangar

Nasa skriver ut och testar nu Marskoloni

Snart flyttar de första invånarna in i en simulerad Marskoloni här på jorden, som byggtekniskt, tekniskt och psykologiskt ska bana väg för permanent boende.

Dagarna ägnas åt triviala sysslor, du får precis så mycket mat som du behöver för att överleva och dina tre rumskamrater går dig konstant på nerverna. Men även om Houston, Texas, ligger precis utanför de 3D-utskrivna väggarna får du inte något större rörelseutrymme på ett tag.

Så ser verkligheten ut för fyra lyckliga försökspersoner, som hösten 2022 ska genomleva en 365 dagar lång vistelse i Nasas nya Marshabitat, som just nu håller på att skriva ut i 3D.

VIDEO: Se Marshuset byggas lager för lager

Vistelsen ska hjälpa Nasa att packa ned rätt verktyg i resväskan innan resan till Marsmed de första människorna enligt planen blir av på 2030-talet .

Bostad imiterar livet på Mars

Nasa har nu börjat ta emot ansökningar till testprocessen, som kräver att du är mellan 30 och 55 år gammal, har en kandidatexamen inom ingenjörsvetenskap eller matematik och är amerikansk medborgare.

De fyra utvalda försökspersonerna kan se fram emot en vistelse i habitatet vid namn Mars Dune Alpha, som på alla sätt imiterar livet i en framtida Marskoloni.

Förseningar i kommunikationen, knappa resurser och utrustningsproblem blir några av de utmaningar som invånarna måste stå ut med.

Dessutom kan de få möjligheten att delta i olika forskningsförsök, testa robotar och simulera rymdvandringar i virtual reality.

VIDEO: Se hur försökspersonerna ska bo

Försöket är en del av Nasas Crew Health and Performance Exploration Analog-projekt – CHAPEA – som utgörs av tre årslånga vistelser, som pågår fram till år 2026. Dessa vistelser ska säkerställa att grundläggande överlevnadssystem fungerar optimalt.

Under tiden ska Nasa dessutom övervaka försökspersonernas fysiska, psykiska och beteendemässiga hälsa i total isolering på ett kraftigt avgränsat område. Lärdomen är grundstenen i byggandet av en miljö på Mars, som säkrar att astronauterna inte förlorar förståndet.

Framtidens rymdkolonier är 3D-utskrivna

Mars Dune Alpha har ritats av den danska arkitektfirman Bjarke Ingels Group, BIG, och byggs av det amerikanska 3D-byggföretaget ICON.

Genom att testa 3D-utskrivna byggnader kan Nasa undvika frakta byggmaterial till Mars, utan kan i stället bygga hus av befintliga resurser.

BIG har också utsetts till att skapa ett förslag till världens första månkoloni tillsammans med två amerikanska företag.

Projektet är en del av Nasas månprojekt Artemis, som ska skicka människor till månen före 2024.

Den danska arkitektfirman ska rita hus till månen som ska 3D-utskrivas av måndamm och som bland annat ska kunna skydda astronauter mot strålning och hålla dem varma under månens iskalla nätter.