Shutterstock
Marsbil Curiosity

Mysterium på Mars uppklarat

Marsbilen Curiosity hittade en klump av den sällsynta kvartsliknande mineralen i Galekratern 2016.

"Fyndet av tridymit i an stenbit i Galekratern är en av de mest överraskande upptäckterna som Curiosity har gjort under sin tio år långa upptäcktsresa på Mars".

Det säger Kirsten Siebach, forskare och medlem i Nasas Marsgrupp, i en ny rapport i Earth and Planerary Science Letters.

Efter upptäckten 2016 började Siebach och hennes kolleger efterforska alla fynd av tridymit på jorden. Det har främst hittats i bergmaterial i Tyskland, Italien och Frankrike och har en begränsad användning i samband med material till sandblästring.

Efter grundliga studier dök en logisk tanke upp.

Magma hade kunnat finnas under en vulkan på Mars och ha genomgått en delvis nedkylningsprocess, kallad fraktionerad kristallisation, som bland annat medför koncentrerad kisel som en restprodukt. Under ett utbrott sprutade vulkanen sedan ut aska innehållande kisel i Galekratern och närliggande omgivningar. Askan bröts ned med tiden och till slut separerades de kvarvarande mineralerna från varandra, däribland tridymitklumpen, som skildes ut från kisel.

Våtare och kanske varmare

Denna händelse på Mars skulle dessutom har gett upphov till andra kemiska fenomen, exempelvis aluminiumoxid – som också hittades 2016.

Om teorin om ett vulkaniskt utbrott håller vad det lovar, innebär det att utbrottet ägde rum för tre miljarder år sedan, när Mars förändrades från att vara en våtare och eventuellt varmare planet, till den torra och kalla värld den är nu.

Tridymit Mars

Den sällsynta tridymit som fick forskarna att spärra upp ögonen.

© NASA

Och undersökningen av tridymitfyndet tyder på att Mars har haft en mer komplex och fascinerande vulkanisk historia än man antog tidigare, innan Marsbilen Curiosity började sin upptäcktsresa.

Nasa valde att Curiosity skulle undersöka Galekratern när rymdorganisationen hade en förmodan att kratern hade varit en flod en gång för flera miljarder år sedan.