Musk ska kolonisera Mars

En miljon människor ska bo på Mars inom de närmaste 50-100 åren - om Tesla-miljardären Elon Musk får bestämma. I går presenterade han sin plan för en gapande publik på en rymdkongress i Mexiko.

SpaceX raket

Om det inte hade varit just Elon Musk hade man nog bara skrattat lite åt det.

Men nu är det ju just det. Och därför är det antagligen värt att lyssna på den förmodligen mest långtgående visionen för våra framtida rymdäventyr.

Inom de närmaste 50-100 åren ska en miljon människor bo i en självförsörjande koloni på Mars.

Priset för biljetten dit kommer att hamna på mellan 800 000 och 1 7500 000 kronor och passagerarna transporteras med ett rymdfartyg som ägs av SpaceX.

Elon Musk är visionärernas mästare

Så lyder visionen som Tesla-miljardären presenterade på International Astronautical Congress i Mexico den 27 september.

Du kan se hela Elon Musks presentation här nedan:

”Det jag verkligen vill här i dag är att göra tanken på en kolonisering av Mars möjlig. Att det är något vi räknar med kommer kunna bli verklighet under vår livstid,” sa Elon Musk.

Elon Musk är mest känd för att ha skapat elbilen Tesla, men utöver det står Musk även bakom det privata företaget för rymdteknik, SpaceX.

Jätteraketer i reguljärtrafik till Mars

Att visionerna inte bara är tomt prat visade Elon Musk genom att presentera SpaceX’s förslag på en rymdfarkost och en bärraket som kan klara uppgiften och ta 100 passagerare ombord.

Du kan se hur transporten till Mars ska gå till här nedan:

Farkosten går under namnet Interplanetary Transport System (ITS) och blir med marginal den kraftfullaste rymdfarkosten hittills, som kommer att ha plats för 100 passagerare åt gången.

”ITS:erna kommer att köra reguljärtrafik,” förutspår Elon Musk.

Marsraketen är 122 meter hög - och snart klar

Planerna på ITS avslöjar en bärraket och en rymdfarkost som totalt sträcker sig 122 meter upp i luften. Rymdfarkosten är 50 meter hög och 17 meter bred.

Bärraketen kommer att utrustas med 42 nyutvecklade Raptor-raketmotorer som tillsammans klarar uppgiften att skicka upp 300 ton material och människor i omlopp.

Den första ITS:en förväntas skickas iväg mot den röda planeten under 2020-talet.