NASA/JPL-Caltech
Marshelikoptern Ingenuity ska bana väg för ett nytt sökande efter liv på Mars

Minihelikopter testar framtidens Marsexpeditioner

I början av april lättar Ingenuity, den första fjärrstyrda farkosten på en annan planet. Den lilla helikoptern ska bana väg för ett nytt sätt att utforska avlägsna planeter.

När bröderna Wrights flygplan lättade från marken i december 1903 var det första gången i världshistorien som en motordriven farkost fick luft under vingarna.

Snart ska Mars få bevittna samma sensation när helikoptern Ingenuity gör sin jungfruresa.

Marshelikoptern har följt med robotfordonet Perseverance, som kommer att övervaka flygningarna och sända data till jorden. Dessa erfarenheter ska bilda skola för framtida Marsdrönare och förhoppningsvis hitta tecken på liv i planetens istäcke.

Korta flygturer kan hjälpa robotfordon att välja rätt väg

Under en veckolång process har Ingenuity först lossats och försiktigt satts ner på sanden under Perseverances kaross.

Sedan dess har det stora robotfordonet kört 60 meter bort, så att helikoptern har gott om plats för sin första testflygning så snart Marsvädret tillåter.

Den första flygturen blir kort, bara omkring 30 sekunder. Ingenuity ska starta sina två rotorblad, lätta till tre meters höjd, ta en liten sväng och sedan landa igen.

Därefter väntar ytterligare fyra testflygningar inom en fem meter hög och 60 meter lång zon.

Ingenuity ska flyga inom en smal zon

Ingenuitys lekhage har noga valts ut för sin avsaknad av hinder. Från sin plats en bit därifrån ska Perseverance övervaka Ingenuitys historiska flygning.

© NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

Om de inledande testerna går bra kommer Nasa att försöka öka räckvidden och manövrerna, så att helikoptern kan hitta bra rutter genom Marsterrängen åt Perseverance.

Eventuell flygväg för Ingenuity.

Under flygningarna ska Ingenuity fotografera de områden över vilka helikoptern befinner sig för att sedan landa på samma plats. Om allt går som planerat försöker Nasa kanske landa helikoptern någon annanstans. Bilderna har cirka tio gånger högre upplösning än bilder tagna av sonder i omloppsbana runt planeten.

© NASA/JPL-Caltech
Ingenuitys komponenter garanterar låg vikt och hög styrka
© NASA/JPL-Caltech

Ingenuity, en avvägning mellan lätt och robust

Solcellspanel

Överst har en solcellspanel monterats. Solcellen är extremt viktig. Den håller nämligen batteriet laddat, så att värmeelement kan se till att helikopterns komponenter inte fryser sönder under den iskalla Marsnatten.

Rotorer

För att skapa lyftkraft snurrar två stycken 1,21 meter långa kolfiberrotorer åt olika håll i 24–2 900 varv i minuten. Benen är tillverkade av ett starkt, ultralätt material.

Kroppen

Batteriet, kamerorna och Ingenuitys dator är centralt placerade under vingarna. Komponenterna är förhållandevis enkla, vilket håller helikopterns matchvikt nere på 1,8 kilo.

Helikoptern är byggd för Mars extremer

Att flyga på Mars medför en lång rad utmaningar.

För det första gör tidsfördröjningen att Nasas ingenjörer inte kan styra helikoptern direkt. I stället måste de sända ett helt paket med kommandon till helikoptern inför flygningen.

Överföringen sker via en radioantenn på toppen, som sänder Ingenuitys data till och från Perseverance och därifrån vidare till sonder i omloppsbana runt Mars och jorden.

För det andra är atmosfären på Mars tunn. Densiteten är bara en procent av jordens atmosfär, vilket motsvarar att flyga en helikopter på 25 000 meters höjd ovanför jorden.

I gengäld har Mars bara en tredjedel så stark gravitation som jorden. Det innebär att Ingenuitys rotorblad behöver rotera tio gånger snabbare än en vanlig helikopters.

Video: Så ser det ut när Ingenuity lyfter

Ingenuitys efterföljare ska hitta liv på Mars

Trettioen dagar efter den första flygningen är arbetet över för Ingenuity. Då kör Perseverance vidare och lämnar Ingenuity åt sitt öde i det röda dammet.

Ingenuitys uppdrag är enbart att testa helikoptertekniken i Mars tunna atmosfär.

Enligt Nasa finns det en betydande risk för fel och olyckor.

Om expeditionen blir lyckad kommer framtiden att bjuda på större helikoptrar med längre räckvidd – och bättre, mer djuplodande utforskning av planeten.

Nasa har redan undersökt möjligheterna för en framtida Marshelikopter med ett mer omfattande vetenskapligt uppdrag.

På en framtida expedition skulle Nasas robotfordon kunna ta med sig en helikopter som kan flyga upp till två kilometer och befinna sig uppe i atmosfären i fyra minuter mellan laddningarna.

En sådan farkost skulle kunna skickas till otillgängliga områden, till exempel kratrar fyllda med antingen is eller trögflytande saltvatten, där möjligheterna att hitta liv är goda.

En framtida helikopter skulle även kunna ta markprover och transportera dem tillbaka till en uppskjutningsplattform, från vilken proverna skulle kunna sändas till jorden.

När Ingenuity landar på Mars för sista gången har den lagt grunden för ett helt nytt sätt att utforska den röda planeten, precis som Orville och Wilbur Wright gjorde på jorden för 118 år sedan. Därför är det passande att Ingenuity som isolering under solcellen har med sig en liten del av vingen från bröderna Wrights plan.