NASA/JPL-Caltech
Roveren Perseverance daler mod Mars med et skjult budskab i faldskærmen

Marsbilen är full av överraskningar: Nasa döljer budskap i fallskärm

Internetdetektiver har avkodat ett dolt meddelande ombord på Marsbilen Perseverance, som har fraktat åtskilliga egendomliga föremål till den röda planeten.

Miljontals människor över hela världen följde med när Nasa i förra veckan landade den största Marsbilen någonsin på vår grannplanet.

Men det var inte många som upptäckte att rymdorganisationen hade planterat ett dolt budskap i landningskapselns fallskärm.

Fallskärmen döljer binär kod

Fyra dagar efter landningen offentliggjorde Nasa en video av landningen.

VIDEO: Se fallskärmen vecklas ut:

Nasa filmade färden för första gången någonsin, för att få en bättre förståelse av alla led i robotens landning.

Skärmens mönster attraherade omedelbart internets kodknäckare som började jaga ett dolt budskap.

sex timmar hittade de gps-koordinaterna till robotens jordiska adress, Nasas Jet Propulsion Laboratory, samt laboratoriets motto "DARE MIGHTY THINGS" dolda som binär kod.

Koden på Perseverance faldskærm består af binære tegn.
© NASA/JPL-Caltech

Fallskärmens mönster skriver datorkod

Fallskärmen består av fyra ringar, som är uppdelade i tunna tårtbitar i antingen vitt eller rött.

Koden kan avläsas genom att följa varje ring medurs och översätta färgerna till 0 eller 1, som i binär kod.

Varje siffra eller bokstav har skrivits på sju delar, varpå tre vita fält indikerar ett nytt tecken. I den innersta ringen läses den första bokstaven exempelvis som 0000100, vilket motsvarar D.

Inför framtida expeditioner är det viktigt att förstå exakt hur en 21,5 meter bred fallskärm vecklas ut, medan farkosten rör sig med två gånger ljudets hastighet i den tunna Marsatmosfären.

Fallskärmen fungerade ändamålsenligt och bromsade in landningskapseln med Perseverance och dess specialbyggda drönarkran ombord till 89 meter i sekunden.

Perseverance faldskærm blafrer nu frit på Mars' overflade.

Tillsammans med landningskapselns övriga delar har fallskärmen störtat ned i Jezerokratern, som Perseverance ska utforska.

© NASA/JPL-Caltech/University of Arizona/Mars Reconnaissance Orbiter

Nasaforskare avslöjar dessutom att fallskärmen inte är det enda påskägget de har fraktat till Mars.

Meteorit återvänder hem

Två Marsmeteoriter, som tros har blåst bort för 6-700 000 år sedan, har hjälpt Perserverance på väg. Den ena har besökt ISS tidigare och ingår nu i det kalibreringsverktyg som ska hjälpa en laserskjutande kamera på roboten att analysera sammansättningen av Mars berg. Den andra meteoriten är en del av laserinstrumentet SHERLOCs kalibreringsverktyg.

NASA/JPL-Caltech/LANL/CNES/ESA/Thomas Pesquet

Gps-kod utmanar skattjägare

Nasa har försett jordens skattjägare med en svår utmaning genom att placera en geocache – ett avläsningsbart objekt som så kallade geocashare jagar med gps – på laserinstrumentet SHERLOCs kalibreringsverktyg ombord på Perseverance. Geocachen längst ned till vänster är ingraverad i en bit visir från framtida rymddräkter, som ska testas i strålningen på Mars.

NASA/JPL-Caltech

Vykort avslöjar familjeporträtt

Perseverance har redan skickat tusentals bilder till jorden. På en av dem har uppmärksamma observatörer fått syn på ett familjeporträtt av samtliga Nasas Marsbilar. Det er oklart om ingraveringen tjänar något vetenskapligt syfte.

NASA/JPL-Caltech