Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mars red colour
Universum - Mars

Varifrån kommer Mars röda färg?

När vi nu vet att jorden och Mars ursprungligen bildats av samma typ av material, varför är Mars så röd, när jorden inte är det?

Järnoxid gör Mars röd

Forskarna har länge vetat att Mars innehåller mycket mer järnoxid på ytan än jorden, och att det är detta ämne som ger planeten den karakteristiska roströda färgen. Varför det finns mer järnoxid på Mars, när de båda planeterna mycket riktig skapats av samma material, är en fråga som vetenskapen först nu har hittat svar på.

För fyra miljarder år sedan utsattes de unga planeterna Mars och jorden för våldsamma bombardemang av meteorer. Nedslagen smälte planeternas yta och förvandlade dem till hav av magma. Eftersom jordens diameter är cirka dubbelt så stor som Mars, blev trycket på de 1800 kilometer djupa magmahaven mycket större här på jorden. Det ökade trycket värmde upp haven mer än på Mars.

Järnet ligger i jordens kärna

Forskare vid Bayreuths universitet har försökt återskapa förhållandena från den tiden, och deras modeller visar att det på jorden rådde temperaturer på upp till 3200 grader Celsius, medan Mars bara blev cirka 2200 grader varm. Vid 3200 grader spjälkas järnoxid i järn och syre. På jorden delades de stora mängderna järnoxid upp i syre och järn. Det senare drev i flytande form mot jordens kärna, där det nu ligger inkapslat.

Samma process kunde inte ske på Mars, och vår grannplanets yttre skikt består alltså fortfarande av stora mängder järnoxid – cirka 18 procent – medan jordens yttre skikt består av bara åtta procent.

Läs också:

Mars
Mars

Den 13 oktober: Rödorange Mars lyser upp kvällshimlen

2 minuter
Mars

Kina skickar rover till Mars för att hitta liv

7 minuter
Mars

Uppdrag Mars: Tre länder söker efter liv

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj