Ny Mars-rover

Ny rover ska skapa syre på Mars

NASAs Marsrobot Curiosity ska år 2020 ersättas av en splitter ny rover med ännu mer avancerade mätinstrument. En av apparaterna ska skapa syre på Mars.

6 november 2014 av Karen Grubbe og Rasmus Palludan

Forskare har kommit med förslag på nya instrument till en ny robotbil som ska till Mars 2020. Rovern kommer bl.a. att ta med sig en liten apparat som ska testa om CO2 från planetens atmosfär kan ombildas till syre. Nästan 96 % av atmosfären på Mars består av CO2.

Om experimentet lyckas kommer NASA etablera en syrefabrik, som kan förse framtida bemannade Marsuppdrag.

Det nya fordonet kommer likna den nuvarande marsrovern Curiosity, men väger dock bara ungefär hälften så mycket och kan lagra upp till 30 prover från Mars. Precis om föregångaren ska rovern bl.a bana vägen för framtida bemannade uppdrag till Mars.

Marsroverns nya utrustning (2020):

? Laserkanon pulveriserar sten På Marsroverns mast sitter ett instrument som pulveriserar sten med en laserstråle. Därefter kan olika spektrometrar sedan mäta i pulvret. NYTT: Större kapacitet och möjlighet att identifiera organiskt material – spår av liv.

? Jordradar kan hitta vatten Med en upplösning på mellan fem och 20 centimeter kan roverns jordradar kartlägga lagren i underjorden ned till 500 meters djup, och till exempel avslöja förekomst av grundvatten. NYTT: Mer detaljerad information.

? UV-spektrometer kan hitta spår av liv Med en UV-laser analyserar en spektrometer berggrundens sammansättning. Instrumentet kan med mycket stor precision identifiera organiskt material och hitta tecken på liv. NYTT: Helt ny spektrometer.

? Röntgenspektrometer analyserar grundämnen På en robotarm sitter en spektrometer monterad. Den genomlyser berggrunden med röntgenstrålning och avslöjar vilka grundämnen den innehåller. NYTT: Påvisar mikroorganismer.

Människan vill till Mars

Curiosity-rovrarna är bara vägröjare: Planen är att landsätta fyra astronauter på Mars 2023. Läs om rymdäventyret Mars One här:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: