Ett försök att förklara en av marsmånarnas bana har lett till en överraskande slutsats: Mars har ett förflutet, då månar växelvis har bildats och krossats, vilket betyder att den röda planeten i perioder har haft ringar. Och troligen kommer den att få ringar igen.
Forskare från Purdue-universitetet och SETI-institutet i USA skapade olika datormodeller för att ta reda på varför den yttersta månen, Deimos, har en bana som lutar två grader i förhållande till Mars ekvatorialplan.
Tidigare måne var mycket större
Den mest sannolika förklaringen är att månen vid någon tidpunkt har påverkats av gravitationskraften från en större måne, cirka 20 gånger tyngre än Phobos, som långsamt har vandrat utåt. Det kan bara hända om den större månen själv har påverkats av ett ringsystem.
Därför tror forskare att Mars för tre miljarder år sedan hade ringar.
Sedan drogs materian i ringarna ned på marsytan, vilket fick den större månen att vandra inåt igen, tills gravitationskraften från Mars slet sönder den och bildade en ny ring – som samlades till en ny måne igen.
Marsmånarna liknar asteroider

Phobos
Diameter: 26 kilometer som bredast
Massa: 10,8 x 10^15 kilo
Avstånd till Mars: 9.377 kilometer
Omloppstid: 0,32 marsdygn
Deimos
Diameter: 16 kilometer som bredast
Massa: 1,8 x 10^15 kilo
Avstånd till Mars: 23.436 kilometer
Omloppstid: 1,26 marsdygn
På det sättet har Mars flera gånger växelvis haft ring och måne, tills den nuvarande inre månen, Phobos, bildades.
Den vandrar också inåt, och forskare väntar sig att den kommer att slitas sönder om 30–50 miljoner år, så att Mars återigen får en ring.
Forskarnas teori kan bekräftas år 2024, när den japanska rymdsonden MMX anländer till Phobos. Sonden planeras ta prover från ytan, som bland annat kan visa hur gammal månen är.
Enligt teorin bildades den för bara 200 miljoner år sedan, det vill säga vid en tidpunkt då dinosaurierna härskade här på Jorden.