NASA/JPL-Caltech

LIFT-OFF-GUIDE: 5 kanaler som visar Nasas uppskjutning

Nasas stora uppdrag till Mars 2020 lyfter i dag med rovern Perseverance och minihelikoptern Ingenuity. Nedräkningen och uppskjutningen kan du tillsammans med exempelvis Nasa, en humoristisk rymdentusiast eller ett gäng riktiga nördar. Vi guidar dig till fem av de bästa kanalerna som visar uppskjutningen.

En Atlas V-raket står redo på avfyrningsrampen i Cape Canaveral, Florida, USA. I nosen sitter rovern Perseverance, som ska till Mars för att bland annat borra efter livstecken. Raketen ska enligt planen lyfta på torsdag, klockan 13.50 svensk tid.

Med på uppdraget finns också minihelikoptern Ingenuity, som ska bli den första farkosten någonsin att flyga i den tunna atmosfären på Mars. Uppdraget är det största Nasa-uppdraget till Mars, sedan rovern Curiosity skickades dit 2011. Det har väckt uppmärksamhet världen över och rymdnördar överallt är väl förberedda.

Därmed kan också du se uppskjutningen direkt på flera olika ställen. Här har vi samlat fem av de bästa webbkanalerna som visar uppskjutningen.

Den officiella

NASA Live
Den amerikanska rymdorganisationen sänder intervjuer, bakgrundsinformation – och själva uppskjutningen förstås – dygnet runt. Uppskjutningen av Mars 2020-uppdraget täcks självfallet – med 50 minuters upptaktsprat, från klockan 13.00 till klockan 13.50 svensk tid. Nasa Live är snyggt och proffsigt – och emellanåt rutinartat. Det är lite som att se direktsända idrottsevenemang på tv.
Nasa strömmar på ett otal plattformar – förutom YouTube – bland annat på Facebook, Twitch, Twitter och Nasas app.

Den nördiga

NASASpaceFlight.com
Den här nyhetssajten med fokus på rymdfart och raketingenjörskonst startades 2005 i samarbete med experter från amerikanska rymdfartsbranschen. Vill du komma nära källorna och läsa interna Nasa-pm, diskussioner mellan ingenjörer från olika företag och liknande, så ska du kika in på NasaSpaceFlight. Entusiasmen skiner ofta igenom i en blandning av ingenjörskunskap och begeistrade utrop under rapporterna från uppskjutningar.

Direktströmningen av Mars 2020-uppskjutningen väntas inledas kort före planerad lift-off klockan 13.50.

Den roliga

Everyday Astronaut
Tim Dodd köpte en gång en begagnad, rysk rymddräkt på skämt. Nu har skämtet blivit hans levebröd. På sin YouTube-kanal förmedlar Dodd nördig rymdfartsteknik på ett pedagogiskt sätt och kanalen har i dag mer än 700 000 prenumeranter. Innehållet är både humoristiskt och seriöst, mycket välproducerat – och bygger ofta på insider-källor från exempelvis Nasa och SpaceX.

Direktströmningen av Mars 2020-uppskjutningen väntas inledas kort före planerad lift-off klockan 13.50.

Den samlande

SPACE (Official)
SPACE har inget egenproducerat innehåll eller några kända programvärdar. Kanalen är i stället en samlingspunkt för de största och mest anmärkningsvärda händelserna i rymdfartens värld. Direktströmningar av uppskjutningar från hela världen, en kontinuerligt uppdaterad överblick över uppskjutningstider, videoklipp från rymdvandringar på den Internationella rymdstationen och mycket mer. I regel är både kommentarspår och chattar livliga och intressanta att följa.

Den hemmagjorda

Space News Pod
Will Waldens videor och poddsändningar är spontana och följer inte något förproducerat manus. Med Space News Pod får du ofta mer djupgrävande reportage än vanliga nyhetskanaler tar sig tid till, men samtidigt är Walden opolerad och deltar allt som oftast i direktchatten, som löper parallellt med hans sändningar.

Direktströmningen av Mars 2020-uppskjutningen väntas inledas kort före planerad lift-off klockan 13.50.

Häng med i Marssnacket på webben

I regel myllrar det fram nya samtal, Facebook-trådar och Twitterströmmar över hela världen när stora raketer skjuts ut i rymden.

Så lär det bli även denna gång, eftersom Nasa själva uppmanar allmänheten att använda och följa hashtaggen #CountdownToMars fram till uppskjutningen. Andra populära hashtaggar förväntas bli exempelvis #Mars2020 och #Perseverance, den nya roverns namn.

Nasa har även gett rovern en egen Twitter-profil, på vilken meddelanden har publicerats som om rovern själv gjorde egna uttalanden. Se profilen här.

Är du sugen på en mer raketnördig ström av Twitter-meddelanden kan du exempelvis kolla Twitter-profilen från United Launch Alliance, som har byggt den raket, Atlas V, som skickar i väg Mars 2020-uppdraget.