Team CoSTAR

Intelligent robothund går under jorden på Mars

En fyrbent robot ligger i hårdträning för att lära sig gå ned under ytan på Mars.

De små marsbilar som hittills har kört runt på Mars blir nu omkörda av fyrbenta robotar. Nasa har i samarbete med forskningsinstitutet Caltech utvecklat en robothund, som ska utforska de platser på Mars som marsbilarna inte klarar att komma i närheten av.

Robothunden är en vidareutveckling av den fyrbenta roboten Spot, som har tagits fram av företaget Boston Dynamics. Under namnet Au-Spot ska den forcera steniga slätter och undersöka grottor och lavatunnlar under ytan.

Robothunden Au-Spot övar sig på at kartlägga nedlagda gruvor och naturligt skapade grottor i Kalifornien. På Mars blir målet att hitta den perfekta grottan för en permanent bas.

© Team CoSTAR

Målet är att både söka efter liv på den röda planeten och att hitta lämpliga platser för en permanent marsbas.

Roboten orienterar sig med både kameror och lidar, som skannar omgivningarna med hjälp av laser. Den är utrustad med artificiell intelligens, så att den via sina egna erfarenheter lär sig att röra sig så ändamålsenligt som möjligt genom den oländiga terrängen.

VIDEO: Se robothunden i arbete

Video

Träningen genomförs på hinderbanor som forskarna har byggt upp, men även i mer naturliga miljöer som nedlagda gruvor och lavatunnlar i norra Kalifornien.

Au-Spot är kraftfullare än marsbilarna och kan exempelvis resa sig själva om den välter. Dessutom är den mycket snabbare. Topphastigheten är fem kilometer i timmen, vilket är 30 gånger snabbare än marsbilen Curiosity, som inte kan röra sig fortare än med 0,14 km/h.