Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Intelligent robothund går under jorden på Mars

En fyrbent robot ligger i hårdträning för att lära sig gå ned under ytan på Mars.

Team CoSTAR

De små marsbilar som hittills har kört runt på Mars blir nu omkörda av fyrbenta robotar. Nasa har i samarbete med forskningsinstitutet Caltech utvecklat en robothund, som ska utforska de platser på Mars som marsbilarna inte klarar att komma i närheten av.

Robothunden är en vidareutveckling av den fyrbenta roboten Spot, som har tagits fram av företaget Boston Dynamics. Under namnet Au-Spot ska den forcera steniga slätter och undersöka grottor och lavatunnlar under ytan.

Robothunden Au-Spot övar sig på at kartlägga nedlagda gruvor och naturligt skapade grottor i Kalifornien. På Mars blir målet att hitta den perfekta grottan för en permanent bas.

© Team CoSTAR

Målet är att både söka efter liv på den röda planeten och att hitta lämpliga platser för en permanent marsbas.

Roboten orienterar sig med både kameror och lidar, som skannar omgivningarna med hjälp av laser. Den är utrustad med artificiell intelligens, så att den via sina egna erfarenheter lär sig att röra sig så ändamålsenligt som möjligt genom den oländiga terrängen.

VIDEO: Se robothunden i arbete

Träningen genomförs på hinderbanor som forskarna har byggt upp, men även i mer naturliga miljöer som nedlagda gruvor och lavatunnlar i norra Kalifornien.

Au-Spot är kraftfullare än marsbilarna och kan exempelvis resa sig själva om den välter. Dessutom är den mycket snabbare. Topphastigheten är fem kilometer i timmen, vilket är 30 gånger snabbare än marsbilen Curiosity, som inte kan röra sig fortare än med 0,14 km/h.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj