Icon

Hur ska människor klara kylan på Mars?

Mars är kall och badar i radioaktiv strålning. Hur ska astronauter kunna överleva det?

Medeltemperaturen på den röda planeten är minus 65 grader, vilket är 80 grader kallare än på jorden.

Detta beror på att planeten ligger cirka 80 miljoner kilometer längre bort från solen än jorden, och att densiteten i Mars atmosfär bara är 1/100 av densiteten i jordens atmosfär. Solens strålning reflekteras alltså snabbt tillbaka ut i rymden.

I kombination med ett svagt magnetfält gör den tunna atmosfären att ytan träffas av skadlig strålning från rymden. En Marsbas måste därför både kunna hålla kvar värme och blockera strålning.

LÄS OCKSÅ: Varför är radioaktiv strålning så farlig?

För att tillgodose detta har Nasa printat ut basen Mars Dune Alpha i 3D här på jorden där försökspersoner får leva och arbeta under förhållanden som påminner om de förhållanden som råder på Mars. Andra projekt kommer att använda jord och is från Mars marken som isolering.

Is och Marsjord skyddar astronauterna

© Mars Ice House

Is under Mars yta kan brytas och användas för att skriva ut en isbas i 3D som blockerar skadlig strålning, släpper in ljus och håller värmen precis som en igloo.

© Hassel & EOC/Youtube

Mars egen jord, så kallad regolit, kan användas för att bygga en isolerande och skyddande livsmiljö som skrivs ut i 3D av robotar. Bakom den skyddande jorden återfinns bland annat uppblåsbara sovhytter, boendemoduler och laboratorium.