Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Magnetfält
Universum - Mars

Har Mars magnetiska poler som jorden?

Jorden har ju en magnetisk sydpol och en nordpol. Har Mars också det?

Mars har inga magnetiska poler på samma sätt som jorden utan bara ett mycket svagt magnetfält med en helt annan uppbyggnad. Jordens magnetfält bildas djupt nere i jorden i ett slags dynamo. Fältet är ett dipolfält, alltså ett fält med väldefinierade magnetiska nord- och sydpoler. Mars har möjligen en gång haft samma typ av magnetfält, men dynamon på Mars fungerade bara då Mars var en mycket ung planet.

Magnetfältet är svårt att mäta

Under de senaste två miljarder åren har dynamon varit inaktiv, då Mars är ett litet klot som kyldes av mycket snabbare än jorden. Det betyder dock inte att varje spår av det ursprungliga magnetfältet har försvunnit. Det berg som bildades då dynamon fungerade blev nämligen svagt magnetiskt. Magnetfältet som dessa klippor uppvisar är dock omkring 3000 gånger svagare än jordens och därför svårare att mäta.

Fältet från de magnetiska klipporna är inte ett enkelt dipolfält utan mycket mer oregelbundet. Från sonder i en låg bana runt Mars har det varit möjligt att kartlägga fördelningen av de magnetiserade klipporna, och resultatet är högst anmärkningsvärt: de magnetiska klipporna på Mars finns huvudsakligen på södra halvklotet, medan hela den norra delen av Mars i stort sett saknar magnetiskt berg – och därmed i princip också magnetfält.

Läs också:

Mars_solar system theme
Mars

Mars: Den röda planeten

6 minuter
Blue dust on Mars
Mars

NASA: Mars är blå

0 minuter
Mars
Mars

Vilken färg har Mars?

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj