ESA ska samla in vatten på Mars

Att resa till Mars utan vatten är hopplöst om man vill överleva. Men det tänker ESA ändra på.

Exomars

Vatten till grödor, vatten till matlagning och rent dricksvatten. Den europeiska rymdorganisationen tänker se till att framtidens Marsresenärer har rikligt med vatten. Och vattnet ska inte behövas tas med – i stället ska vatten från Marsgöras drickbart.

Det flyter vatten på Mars

Enligt Nasa hade Mars en gång i tiden mer vatten än det finns i Norra ishavet.

Vattnet på Mars har hittats i Garni-kratern

Astronomerna har länge vetat att Mars i sin ungdom hade stora hav och floder. Men under de senaste miljarderna år har vattnet försvunnit och fram till för ett par månader sedan var astronomer över hela världen övertygade om att Mars var ofruktbar och torr.

Med hjälp av infraröda bilder lyckades Nasas forskare bevisa att det fortfarande finns flytande vatten på Mars. Det finns dock bara i små mängder och vattnet har otroligt hög salthalt. Det är det vattnet ESA vill rensa.

Marsvatten ska rensas

ExoMars-rovern steriliseras extra noga före avresan till Mars. Den får inte förorena Marsvattnet med bakterier från jorden.

I maj 2018 skickar ESA upp ExoMars-uppdraget mot den röda planeten. Med ombord finns bland annat en rover, som ska söka efter tecken på liv på planeten. Men det är inte allt – det mobila laboratoriet blir dessutom utrustat med en filtreringsapparat som kan rensa Mars eget vatten.

Video

Videon visar hur ExoNars-uppdraget är uppdelat i fyra steg.

Skapar vatten till Mars-kolonisatörer

I första hand är det mycket små vattenmängder som rinner igenom filtreringen. "Habit", som filtreringsanordningen heter, har utvecklats på det tekniska universitetet i Luleå, och kan rensa 50 liter vatten på ett Mars-år – 687 dagar på jorden.

Om uppdraget blir framgångsrikt är förhoppningen att projektet ska kunna genomföras i större skala. På sikt ska det kunna generera vatten till framtida Marskolonier.

Rent vatten är inte det enda som krävs för att människor ska överleva på Mars. Här kan du läsa mycket mer om vad som behövs: