Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Exomars
Universum - Mars

ESA ska samla in vatten på Mars

Att resa till Mars utan vatten är hopplöst om man vill överleva. Men det tänker ESA ändra på.

Vatten till grödor, vatten till matlagning och rent dricksvatten. Den europeiska rymdorganisationen tänker se till att framtidens Marsresenärer har rikligt med vatten. Och vattnet ska inte behövas tas med – i stället ska vatten från Marsgöras drickbart.

Det flyter vatten på Mars

Enligt Nasa hade Mars en gång i tiden mer vatten än det finns i Norra ishavet.

Vattnet på Mars har hittats i Garni-kratern

Astronomerna har länge vetat att Mars i sin ungdom hade stora hav och floder. Men under de senaste miljarderna år har vattnet försvunnit och fram till för ett par månader sedan var astronomer över hela världen övertygade om att Mars var ofruktbar och torr.

Med hjälp av infraröda bilder lyckades Nasas forskare bevisa att det fortfarande finns flytande vatten på Mars. Det finns dock bara i små mängder och vattnet har otroligt hög salthalt. Det är det vattnet ESA vill rensa.

Marsvatten ska rensas

ExoMars-rovern steriliseras extra noga före avresan till Mars. Den får inte förorena Marsvattnet med bakterier från jorden.

I maj 2018 skickar ESA upp ExoMars-uppdraget mot den röda planeten. Med ombord finns bland annat en rover, som ska söka efter tecken på liv på planeten. Men det är inte allt – det mobila laboratoriet blir dessutom utrustat med en filtreringsapparat som kan rensa Mars eget vatten.

Videon visar hur ExoNars-uppdraget är uppdelat i fyra steg.

Skapar vatten till Mars-kolonisatörer

I första hand är det mycket små vattenmängder som rinner igenom filtreringen. "Habit", som filtreringsanordningen heter, har utvecklats på det tekniska universitetet i Luleå, och kan rensa 50 liter vatten på ett Mars-år – 687 dagar på jorden.

Om uppdraget blir framgångsrikt är förhoppningen att projektet ska kunna genomföras i större skala. På sikt ska det kunna generera vatten till framtida Marskolonier.

Rent vatten är inte det enda som krävs för att människor ska överleva på Mars. Här kan du läsa mycket mer om vad som behövs:

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj