Enorma Mars visar sig på himlen

När jorden närmar sig Mars i sin bana väntar en spektakulär syn. Mars kommer att synas klart på himlen och se enorm ut.

Mars tydelig

Ungefär en gång vartannat år närmar sig jorden Marsså att den röda planeten kommer att befinna sig nästan precis på direkt motsatt sida av jorden i förhållande till solen.

Vid den tidpunkten kommer Mars och Jorden befinna sig nära det kortaste möjliga avståndet mellan varandra.

Fenomenet inträffar den 30 maj, och Mars och jorden kommer att befinna sig cirka 76 000 000 kilometer från varandra. Mars kommer därför att vara nära sin maximala storlek på vår himmel.

Illustration: NASA/JPL-CALTECH

Så kan du se Mars

Mars står inte speciellt högt på himlen under sommarhalvåret i Norden, vid maximal höjd står den bara cirka 12 grader över horisonten.

Därför är det bra att hitta en hög punkt där horisonten är fri om du vill se planeten.

Du kan se Mars mellan cirka 20.00 – 00.30 i riktning mot stjärnbilden Skorpionen i sydlig riktning.

Förmörkar inte Mars

Jorden förmörkar inte Mars eftersom de två planeternas bana inte ligger i samma plan utan är lätt vinklade i förhållande till varandra.

Så vi befinner oss faktiskt på första parket för en fantastisk uppvisning av Mars sett från sin bästa sida – fullt upplyst av solen.

Lyser som Jupiter

Den 30 maj kommer Mars att lysa ungefär lika starkt som gasjätten Jupiter, som är himlens näst ljusstarkaste planet efter Venus.

Förutom att det kan vara interessant för stjärnintresserade amatörer kan perioderna när Mars är nära jorden även vara toppen för astronomer och rymdforskare.

Det innebär nämligen en fördelaktig period att planera observationer och uppdrag till Mars för att nyttja det korta avståndet.