Mars hoppers

Atomdrivna ”hoppare” skall kartlägga Mars

Hoppande laboratorier skall inta Mars.

5 september 2011

Marsfarkosterna Opportunity och Spirit har överraskat astronomerna med en sammanlagd livslängd på elva år, men även om farkosterna fungerade mycket längre tid på Mars än förväntat, rörde de sig knappt 34 kilometer på planeten. Det kommer ett forskarlag på Center for Space Nuclear Research vid Idaho National Laboratory att övertrumfa med hjälp av en rad hoppande laboratorier, som kallas för ”Mars Hoppers”.

Marshopparna skall enligt planen tillverkas i olika storlekar, till exempel i en version som är cirka en meter hög och 40 kilo tung och inrymmer ett multilaboratorium, som kan göra en lång rad olika tester på bland annat atmosfär, sten och jord på Mars.

En hoppare drivs av en radioisotopgenerator, alltså av kärnkraft, vilket garanterar lång livstid. Hopparen skall starta på Mars yta och röra sig inemot 15 kilometer till en ny bestämmelseort, där ett specialutvecklat styr- och landningssystem kommer att se till att hopparen får en mjuk landning, som inte förstör mätutrustningen.

Under ett hopp kan en hoppare med god hjälp av Mars tunna atmosfär och ringa tyngdkraft komma upp på en kilometers höjd. Energin till hoppet levereras av koldioxid, som finns i stora mängder i atmosfären på Mars, och därför behöver hopparna inte ta med något bränsle. En prototyp förväntas vara klar om cirka två år.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: