Fullmåne förstasida

Månförmörkelse: Från ont omen till ny kunskap

Om du håller dig vaken natten mellan den 27 och 28 september kan du uppleva en total månförmörkelse. Läs om ett av naturens vackraste fenomen och hämta tips om hur du bäst upplever det.

13 augusti 2015

Månförmörkelse: En vacker och sällsynt händelse

En full månförmörkelse på en stjärnklar himmel hör till naturens vackraste fenomen. Under rätt förhållanden blir månen blodröd och det är därför fenomenet också kallas "blodmåne".

En total månförmörkelse uppstår bara när jorden, solen och månen hamnar i rätt position i förhållande till varandra vid exakt rätt tidpunkt – något som sällan inträffar.

Natten mellan den 27 och 28 september sker det och då kan nattugglor uppleva en total månförmörkelse i Sverige – om himlen är klar.

Från ont omen till forskarnas hjälpmedel

Tidigare sågs månförmörkelse som ett illavarslande fenomen, och inka-folket trodde till exempel att månen blev blodröd när en farlig jaguar angrep den och åt upp den vanligtvis blekgula månen.

Idag är den röda månen inte bara en vacker syn. Astronomerna kan också använda observationer av månförmörkelser till att hitta beboeliga planeter.

Det kan du läsa mer om i artiklarna nedan, där du också kan se fantastiska bilder av månförmörkelse – och testa dina kunskaper om vackra fenomenet.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: