Röd fullmåne korsar jordens skugga

I början av augusti omsluter ett tungt mörker och ett rött sken månen, så gå ut och ta del av det astronomiska skuggspelet när månen smyger sig in genom jordens skugga.

Månen befinner sig i den yttersta delen av jordens skugga när den dyker upp över horisonten den 7 augusti. Hela månen är därför mörkare än vad den brukar och under en kort period är en liten del av månen höljd i kraftigt mörker.

© JESPER GRØNNE, WWW.HVADIHIMLEN.DK

När månen rör sig upp över horisonten den 7 augusti hamnar den i den skugga som jorden kastar i rymden. Månen befinner sig dock i yttre kanten av skuggan och därför kommer den fortfarande att träffas av en liten del av solens ljus.

Månen har ett ovanligt rödaktigt sken eftersom den blå delen av solens ljus sprids av jordens atmosfär på sin väg mot månen.

Månen verkar alltid vara väldigt stor när den går upp. Månen har samma storlek som vanligt, men eftersom vår hjärna uppfattar det som att den befinner sig långt bort vid horisonten luras vi att tro att den är större.

Så gör du:

  • Gå ut och titta när månen stiger upp över horisonten. Det infaller klockan 20.45 i Stockholm. Under knappt två timmar är månen täckt av jordens yttersta skugga.

  • Med en kikare eller ett litet teleskop kan du förstärka och förstora upplevelsen av månförmörkelsen. Den annars cirkulära månskivan kan se något tillplattad ut på grund av optisk påverkan i atmosfären.

  • Hitta ett utsiktsställe där det är fri sikt mot horisonten i sydostlig riktning. En kulle, en hög byggnad eller en kuststräcka i söderläge lämpar sig bra.