Så ser du månförmörkelsen

Natten mellan den 27 och 28 september glider månen in i jordens skugga och förmörkas. Läs om hur du får den bästa upplevelsen av månförmörkelsen.

Månskådning

Under en månförmörkelse blir månen glödande röd. Det beror på att det blå och gröna ljuset absorberas i jordens atmosfär och bara det röda ljuset når fram till månen.

En månförmörkelse är med andra ord en spektakulär upplevelse – i motsats till en solförmörkelse, då solen enkelt uttryckt blir svart.

En månförmörkelse varar också längre än en solförmörkelse. Månförmörkelsen den 28 september börjar till exempel klockan 02.13 svensk tid och slutar först klockan 07.22.

Vädret kan lägga hinder för upplevelsen

Månförmörkelse är en världsomspännande händelse och är total från Mexiko i väst till Norge i öst. Det största hindret för att uppleva månförmörkelsen är vädret. Det måste vara klart för att du ska kunna se förmörkelsens olika faser: Total månförmörkelse, halvskuggeförmörkelse och partiell månförmörkelse.

Här får du ett par bra tips för att optimera din upplevelse av månförmörkelsen.

Håll dig vaken!

Månförmörkelsen börjar klockan 03.07 på natten den 28 september. Du måste alltså hålla dig vaken för att uppleva det fascinerande naturfenomenet.

Blodmånen är synlig i 72 minuter, från klockan 03.07.

Klockan 04.47 kulminerar månförmörkelsen och den röda månen står som högst.

Använd inte glasögon

Under en solförmörkelse är det nödvändigt att använda solförmörkelseglasögon på grund av det starka ljuset. Det behöver du inte under en månförmörkelse, då ljuset är svagare än vid en vanlig fullmåne.

Ta en bild

Om du vill föreviga den röda månen är här ett par tips:

Ljuset från månförmörkelsen är svagare än under en vanlig fullmåne, så du behöver inte skydda linsen med folie som under en solförmörkelse.

Utmaningen är att hålla kameran tillräckligt stilla för att släppa in blodmånens ljus. Det bästa resultatet får du nog med hjälp av ett stativ och lång slutartid på kameran.

Men det går också bra att använda din mobil för att ta bilder.