Blodmåne

Under en total månförmörkelse reflekterar jordens atmosfär solljuset så att månen får en glödande röd färg.

© SHUTTERSTOCK

Månen går i rött

Omedelbart efter solnedgången 27 juli kan du uppleva en total månförmörkelse. I nästan två timmar kommer månen tack vara atmosfärens spridning av solljuset att bli blodröd – en så kallad blodmåne.

Vad är månförmörkelse?

I slutet av juli kan du precis efter solnedgången uppleva en total månförmörkelse.

Det här fenomenet uppstår när solen och månen ligger i linje med jorden mellan sig. När månen rör sig in i jordens skugga blockeras solljuset och månen förmörkas.

Eftersom månen inte kretsar runt jorden på exakt samma plan som jorden roterar runt solen uppstår förmörkelser inte varje månad.

Du kan dock uppleva månförmörkelser flera gånger om året på olika platser på jorden.

Blodmåne – den totala månförmörkelsen

Forskarna delar in dem i tre typer baserat på vilken del av jordens skugga månen rör sig in i. I en halvskuggeförmörkelse rör sig månen bara in i jordens halvskugga.

I en partiell förmörkelse passerar en del av månen in i jordens helskugga – en total helskugga. Det är just denna typ av förmörkelse du nu kan uppleva.

När månen i sin omloppsbana runt jorden hamnar helt i jordens skugga blir den inte bara osynlig och svart utan glöder i rött.

Fenomenet har fått det makabra namnet blodmåne och det beror på att jordens atmosfär böjer av en del av solljuset som träffar månen – trots att den helt skuggas av jorden

Månförmörkelse

Upplev en total månförmörkelse – blodmånen den 27 juli 2018.

© Shutterstock

Atmosfären sprider ljuset i de blå och gröna våglängderna, men de röda tar sig igenom, böjs av och träffar månen.

I början och slutet kan månen få en blåaktig kant eftersom jordens ozon skikt högt uppe i atmosfären absorberar en del av det röda ljuset.

Under den aktuella förmörkelsen är månen i helskuggan när den kommer upp över horisonten. Under nattens gång rör den sig vidare ut i halvskuggan och till sist ut i solljuset.

Jorden skymmer solen

En total månförmörkelse uppstår när solen och månen ligger i en rät linje med jorden i mitten.