OM BLODMÅNEN
En total månförmörkelse uppstår när solen, jorden och månen befinner sig på en linje med jorden i mitten.
Förmörkelser uppstår – om än inte varje månad men de går att uppleva flera gånger om året på olika ställen på jorden – när månen inte kretsar runt jorden på precis samma plan som jorden roterar runt solen.

Under en månförmörkelse skuggar jorden solens ljus mot månen. Eftersom den röda och orange delen av solljuset avböjs av jordens atmosfär når därför ändå månen, som sveps in i ett rött sken.
Under förmörkelsen befinner sig månen mitt i jordens skugga och är därför betydligt mörkare än vanligt. Månen blir dock inte bara osynlig och svart – den glöder i rött.
Fenomenet har fått det makabra namnet blodmåne och uppkommer eftersom jordens atmosfär böjer av den röda delen av solens ljus så att det träffar månen.
I början och slutet av förmörkelsen kan månen få en blåaktig kant eftersom jordens ozonlager högt uppe i atmosfären absorberar en del av det röda ljuset så att ljuset får en mer blåaktig nyans.
GUIDE TILL BLODMÅNEN

Blodmånen syns omkring 15 grader över den västra horisonten, nära stjärnbilden Kräftan. Månens röda sken syns inte i den här animationen.
Gör så här
HUR OCH NÄR?
Mellan klockan 05.41 och 06.43 är månen i den mörkaste delen av jordens skugga. Se till att ha fri sikt mot den västra horisonten eftersom förmörkelsen utspelas på relativt låg höjd.
SYNLIGHET?
Med blotta ögat går det att se hur fullmånen långsamt förmörkas och färgas röd. Med hjälp av en liten handkikare kan du se månens många kratrar och detaljer i landskapet.
FOTOMÖJLIGHET?
Vill du ta bilder av fenomenet behövs ett stativ. En närbild kräver ett teleskop med motor, med tanke på att månen rör sig för mycket för att bli skarp även med några få sekunders exponering.