Jorden får månen att lysa svagare

Fullmånen glider in i jordens skugga där den nästan obemärkt förmörkas.

penumbral måneformørkelse

Det sker nästan i hemlighet det här att månen genomgår en så kallad penumbral förmörkelse från kl. 19.35 den 16 september.

Då glider månen igenom den yttersta delen av jordens skugga som kallas penumbra (halvskugga).

Månen lyser svagare än vanligt

En penumbral förmörkelse är en mycket diskret händelse som kräver stor uppmärksamhet.

Månen blir inte blodröd som vid en total månförmörkelse. Det uppstår inte heller någon skarp linje mellan skugg- och ljussidan på ytan. I stället lyser månen bara lite svagare än vanligt.

Händer några gånger varje år

Månförmörkelser inträffar bara vid fullmåne, när solen och månen befinner sig på var sin sida av jorden och när hela månskivan är upplyst och synlig från jorden.

Att jorden inte skuggar för solens ljus och förmörkar månen vid varje fullmåne beror på att månens omloppsbana lutar i förhållande till jordens.

Därför står de tre himlakropparna oftast inte på en rak linje och därför inträffar månförmörkelser endast ett par gånger per år.

En extra dimension av förmörkelsen

Med hjälp av en kamera, fjärrstyrd utlösare och ett time-lapse program som till exempel Time Lapse Assembler kan du lätt göra en film av dina bilder på månen.

Om du tar bilder av landskapet blir de ljusare när förmörkelsen är över och det går att se med hjälp av en time-lapse video.

Ställ in kameran på en slutartid på 10-20 sekunder, ISO 1600 och bländare 4-8 och ta cirka två till fyra bilder per minut – eventuellt med en fjärrstyrd utlösare till kameran.