Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vatten på Månen - meteorkrate

Flygande teleskop bevisar att det finns vatten på månen

Vatten är en avgörande resurs för framtidens bemannade månuppdrag. Nu har astronomer hittat tydliga bevis på vatten i måndammet – dessutom vid båda polerna.

NASA/GSFC/Arizona State University

Vatten på månen

Det finns vatten på månen.

Det slår Nasa nu fast i två vetenskapliga artiklar som just nu publicerats i Nature Astronomy.

Det innebär att man både säkerställt en källa till vatten på månens yta samt pekat ut de mest optimala byggplatserna för en månbas för framtidens astronauter.

ERBJUDANDE TILL DIG: Kom nära vår måne

Det är 384 000 kilometer till månen, men med vår kraftfulla handkikare kommer du riktigt nära månens meteoritkratrar och bergskedjor.


Du får en egen kikare och en prenumeration på Illustrerad Vetenskap för ENDAST 99 kronor. Du sparar 919 kronor. Klicka här för att komma till kanonerbjudandet.

Reflekterat solljus avslöjar vattenmolekyler på månen

Nasaforskarna har undersökt månen med det flygande SOFIA-teleskopet.

Teleskopet är placerat i en Boeing 747 som flyger ovanför 99 procent av atmosfärens vattenånga och kan därför observera den infraröda värmestrålningen från olika himlakroppar.

Carla Thomas/NASA

Till skillnad mot rymdteleskop kan SOFIA uppdateras och justeras varje gång flygplanet landar.

© Flygande teleskop hittar vatten på månen

Flyvende teleskop har studeret Månen

Bag den nye opdagelse står det flyvende teleskop Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy, SOFIA.

Teleskopet sidder i en Boeing 747-jumbojet, der er blevet kraftigt forstærket i bagkroppen, så skroget ikke knækker, når astronomer i 13.700 meters højde åbner en fire kvadratmeter stor skydedør i siden.

Fra sin marchhøjde har det store teleskop frit udsyn til rummets infrarøde varmestråling, som ikke kan ses fra Jorden, fordi atmosfærens vanddamp absorberer strålingen.

Mange af rummets himmellegemer udsender stort set al deres energi som infrarød stråling, og teleskoper som SOFIA er ofte den eneste måde at observere dem på.

SOFIA kan vha. et indbygget spektrometer med enormt høj opløsning opfange signaturen fra forskellige molekyler i fx en stjernetåge eller planets atmosfære.

Instrumenterne har tidligere fundet spor efter vanddamp i Mars’ atmosfære og Universets første molekyle.

SOFIA är utrustat med en spektrometer som kan fokusera på extremt specifika våglängder i det infraröda spektrumet.

Med hjälp av instrumentet har SOFIA undersökt infraröd strålning från solljuset som reflekterats på månens yta. Där absorberar olika molekyler olika våglängder i strålningen innan den reflekteras.

Tack vare spektrometerns höga upplösning kan astronomerna nu slå fast att det reflekterade ljuset avger en specifik signatur i en del av spektret runt sex mikrometer – och detat kan enbart bero på en molekyl: H2O, det vill säga vatten.

Tidigare studier har också hittat liknande bevis på att det finns vatten, men då vid cirka tre mikrometer, där avvikelsen teoretiskt sett även kan bero på en så kallad hydroxylförening. Det tvivlet är dock borta nu.

100-400 per miljoner partiklar anses vara vatten.

Fällor håller kvar månens vatten

Vattnet kan överleva på månen i särskilda hål, så kallade cold traps, som på grund av sina placeringar nära polerna befinner sig i permanent skugga.

Astronomerna tror att skuggan leder till att vattnet förblir is samt skyddar isen mot exempelvis värme och den starka strålningen som solen (på grund av avsaknad av atmosfär) bombarderar månen med.

Vatten på månen vid polerna

Spektroskopiska studier av månen har pekat ut kratrar av is (røde prikker) vid månens poler.

© PNAS

Med hjälp av bilder från rymdsonden Lunar Reconnaissance Orbiter har astronomerna studerat omfånget av cold traps från en kilometer ned till en centimeter i diameter.

Enligt deras analyser är cirka 40 000 kvadratkilometer av månen – motsvarande 0,1 procent – täckt av potentiellt vattenhaltiga cold traps vid båda polerna.

Vatten gör månen till tankstation

Resultaten från de två nya undersökningarna visar att vatten antingen uppstår eller landar på månen genom naturliga processer.

Oavsett ursprung innebär fyndet att det blir lättare för framtida astronauter att leta efter vatten, vilket är avgörande för framtida uppdrag.

De stora mängderna vatten kan inte bara förse invånarna på en månbas med vatten och syre till luft utan också användas för att framställa stora mängder raketbränsle i form syre och väte.

Månbas - självförsörjande

Månbasen blir självförsörjande

Forskarna har börjat planera framtidens permanenta månbas, som ska vara ­självförsörjande med vatten, syre och mat. Där ska man på sikt ägna sig åt gruvdrift och produktion av raketbränsle till expeditioner längre ut i solsystemet.

Maciej Rebisz
Månbas - energi

Solpaneler ger energi

Dagtid ger solceller el till bostäder, gruvutrustning och bränslefabriker. På nätterna täcks energibehovet av bränsleceller som omvandlar syre och väte till vatten.

Maciej Rebisz
Månbas - vatten

Robotfordon ­smälter is till vatten

Isen på månens yta ligger framför allt på botten av djupa, kalla kratrar. Vattnet kan utvinnas med robotfordon som förångar isen och samlar vattenångan i behållare.

Maciej Rebisz
Månbas - mat

Växthus producerar mat

Livsmedel som grönkål, potatis och tomater odlas i övertäckta växthus där växternas rötter badar i näringsrikt vatten. Ljuset kommer från lysdioder.

Maciej Rebisz
Månbas - skydd

Hus skyddar mot strålning

På månen finns ingenting som skyddar mot vare sig strålning eller meteoriter. Ett uppblåsbart skelett till bostäder och arbetsplatser tas med från jorden och täcks av ett tak av tegel som tillverkas på plats med 3D-skrivare.

Maciej Rebisz
Månbas - metaller

Måndamm ger syre och metaller

Måndamm innehåller syre, som är bundet i metalloxider. ­Syret kan friges med höga ­temperaturer och i en reaktion med väte. Som en extra bonus får måninvånarna även metaller.

Maciej Rebisz

När vatten och raketbränsle kan produceras i stora mängder kommer månbasen få en avgörande roll som tankstation för både bemannade och obemannade uppdrag till Mars.

Om vi om 30 år kommer att kunna röra oss bort från solsystemet kan både vattengruvor och bränslefabriker på månen bli en riktigt bra affär.

Läs också:

fullmåne
Månen

FULLMÅNE – Månen lyser upp natthimlen

5 minuter
Astronaut filmer på Månen i Artemis-rumdraft
Månen

Nokia bygger wi-fi på månen

4 minuter
Jorden

Forskare löser gåtan: Så kom vattnet till jorden

15 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj