Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Universum - Månen

Varför har månen ingen atmosfär?

Är det bara jordens måne som inte har någon atmosfär – och varför har den inte det?

Det finns ingen atmosfär av betydelse runt månen, då dess tyngdkraft är för svag för att hålla kvar gasmolekyler under längre tid. Molekylerna har så hög fart att de far ut i rymden.

I gaser rör sig molekyler runt varandra, ofta med mycket höga hastigheter. En hög temperatur är detsamma som en hög genomsnittshastighet. Skall det vara möjligt att hålla kvar en atmosfär, måste gasmolekylernas genomsnittshastighet vara mindre än en sjättedel av den så kallade flykthastigheten från klotet.

Det är lätt att uppfylla för jorden, för här är flykthastigheten 40000 kilometer i timmen. På månen är flykthastigheten endast omkring 8500 kilometer i timmen. Med en dagstemperatur på över 100 grader kommer en betydande andel av gasmolekylerna att nå upp till över de 1400 kilometer i timmen som utgör en sjättedel av flykthastigheten. Därför kan månen inte hålla kvar en atmosfär under miljoner år.

Månen har dock en mycket tunn atmosfär med en total massa på omkring tio ton. Den består företrädesvis av väte, helium, argon och neon. Gasmolekylerna härrör framför allt från solvinden, men sönderfall av radioaktiva ämnen i månens inre bidrar också en smula till atmosfären.

Lär dig mer om månen. Läs mer om månförmörkelse.

Jupiters måne Io, där stora vulkaner skickar upp svavel-dioxidånga, har också en förhållandevis tunn atmosfär. Faktiskt är det bara en enda av de många månarna i solsystemet som har någon atmosfär av betydelse. Det är Saturnus största måne, Titan, vars atmosfär faktiskt är tätare än jordens. Den består av kväve och en smula metangas. Även om Titan har en tyngdkraft som endast är en sjundedel av jordens, kan den hålla kvar atmosfären, då yttemperaturen är så låg som minus 180 grader.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj