Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Månfaser

Varför har månen faser?

Vad är orsaken till att vi bara ser en del av månen? Skuggar jorden solen eller kan vi bara se en del av månens upplysta sida? Vad beror månfaserna på?

Shutterstock

Båda svaren är korrekta – men kanske mest det sista. Det är nämligen sällsynt att jorden skuggar solen så att solljuset inte kan nå fram till månen. Dessa månförmörkelser uppträder endast ett par gånger om året. Förutsättningen är att solen, jorden och månen ligger exakt i linje med varandra.

Om man bortser från dessa händelser skiner solen alltid på månen och ger därmed en markant uppdelning i belyst och obelyst halvklot.

Månfaser

Att vi upplever månens olika faser inom loppet av en månad är ett uttryck för hur dessa halvklot tar sig ut sedda från jorden. Är månen till exempel full, vänder den hela den belysta sidan mot oss. När månen fortsätter i sin omloppsbana runt jorden ser vi allt mindre av den belysta delen, och efter cirka två veckor har månen nått den punkt där den är närmast solen. Den är därmed osynlig för oss, eftersom den vänder sin obelysta sida mot oss – och även för att den nu uppträder på himlen på dagen.

Principen kan illustreras genom att man tar en liten boll, till exempel en bordtennisboll, målar den ena halvan svart och betraktar den på ett par meters avstånd i olika vinklar.

Månens faser

Fullmåne är när jorden finns mellan månen och solen, och månen sedd från jorden är mycket upplyst av solen.

Översikt över månens faser

Månens faser definieeras utifrån månens placering i förhållande till solen och jorden. Månen sägs ha fyra faser:

  • Nymåne: Månen ligger mellan jorden och solen och dess mörka sida vänder mot jorden. Där är månens ljusstyrka sedd från jorden som minst.
  • Tilltagande måne: Gradvis kan man se en större och större del av månen som lyses upp av solen.
  • Fullmåne: Jorden ligger mellan månen och solen och månen sett från jorden är upplyst av solen.
  • Avtagande måne: Gradvis kan man se en mindre och mindre del av månen som är upplyst av solen.

Människan har alltid iakttagit månens faser och tidigare kulturer har använt faserna från nymåne till fullmåne för att mäta tiden och hålla ordning på årets gång.

Detta har krävt kalendrar och arbetat med dessa ledde till den första formen av astronomi. Senare har förutsägelser av solförmörkelser tillkommit, och med tiden har det utvecklats till en särskild vetenskap.

Läs också:

fullmåne
Månen

FULLMÅNE – Månen lyser upp natthimlen

5 minuter
Månens yta och jorden sedd från Apollo 11, 1969
Månen

TEMA: Människan återerövrar månen

0 minuter
Astronaut filmer på Månen i Artemis-rumdraft
Månen

Nokia bygger wi-fi på månen

4 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj