Månförmörkelse röd

Månförmörkelse - vad är det och när inträffar det i Sverige?

Vid total månförmörkelse rör sig månen in i jordens skugga, där den inte blir svart utan röd. Vad är det för slags fenomen och när går det att uppleva igen?

Photo by Jake Hills on Unsplash

Månförmörkelse

Medan ljuset släcks och det blir helt svart i delar av världen under en solförmörkelse, är månförmörkelsen ett något vackrare naturfenomen.

Under de rätta förhållandena blir månen blodröd och därför kallas detta fenomen ibland för "blodmåne".

Man behöver inte någon utrustning för att titta på en månförmörkelse, som man gör med en solförmörkelse då man bör använda skyddsglasögon. För ljuset vid en månförmörkelse är svagare än ljuset från en vanlig fullmåne.

Vad är månförmörkelse?

En månförmörkelse uppstår när en fullmåne förflyttar sig in i skuggan bakom jorden.

Månens bana runt jorden lutar cirka 5 grader och därför ska det till särskilda omständigheter för att det ska uppstå en månförmörkelse. Det ska vara fullmåne - och solen, jorden och månen måste ligga exakt i linje. Och månen ska skära ekliptika som är jordens bana runt solen.

Månförmörkelse

Solen bildar en kägelformad skugga bakom jorden, och när månen rör sig in i denna skugga – umbran – uppstår en månförmörkelse.

© Creative Commons/Sagredo

Skuggan kan delas upp i flera områden. Den delvisa skuggan kallas för penumbran och den fulla skuggan kallas umbran. Umbran är kägelformad och fortsätter en miljon km bakom jorden. Och då månen "endast" ligger 384?400 km från jorden, kan den röra sig in i det skuggiga mörkret.

Tre typer av månförmörkelse

Det finns tre olika typer av månförmörkelse: total månförmörkelse, delvis månförmörkelse och penumbral månförmörkelse.

Blodmåne - Total månförmörkelse

Vid en total månförmörkelse befinner sig månen sig i jordens totala kägelformade skugga som heter umbra. Här finns inget solljus. Det är vid denna typ av månförmörkelse som fenomenet "blodmåne" uppstår.

Månen skickar inte ut något ljus själv – precis som jorden inte heller gör. Och det kan verka märkligt att det just är i umbran där det inte är något solljus som månen färgas röd. Men det beror på att jordens atmosfär böjer ljuset och att det endast är rött och orange ljus som har lång våglängd som kan passera genom atmosfären och tränga in i umbraskuggan.

Det blåaktiga ljuset som har kort våglängd sprids av luftmolekyler och luftpartiklar, och når därför inte fram till månen. När det röda ljuset träffar månen reflekteras det och ger månen dess röda sken. Om jorden inte hade haft en atmosfär skulle månen bara blivit helt mörk under förmörkelsen.

Blodmåne: Nästa totala månförmörkelse går att se den 21 januari 2019.

Månförmörkelse

Vid en full månförmörkelse blir månen blodröd, på grund av att det endast är rött ljus, alltså ljus med lång våglängd, som kan tränga igenom atmosfären.

© Creative Commons/Tomruen

Delvis månförmörkelse

En delvis månförmörkelse uppstår när endast delar av månen träffar umbran. Här ser det ut som om den del som är i umbran är borta. Som om någon tagit en tugga av månen.

Månförmörkelse

Månen på väg in i umbran och därför delvist förmörkad.

© Creative Commons/JJ Harrison

Penumbral månförmörkelse

Vid en penumbral månförmörkelse är månen endast i området penumbran, där det endast delvis är skugga. Vid denna typ av förmörkelse ser månen mörkare ut än normalt.

Eftersom vägen in till umbran alltid går genom penumbran innebär en total månförmörkelse alltså alltid även en delvis månförmörkelse.

Hur länge varar en månförmörkelse?

En månförmörkelse skiljer sig även från solförmörkelser genom att vara ett mer utdraget fenomen. En total solförmörkelse varar bara ett par minuter, medan en månförmörkelse vara i många timmar.

När upplever vi månförmörkelse igen?

Månförmörkelse är precis som solförmörkelse ett sällsynt fenomen. Men nu dröjer det inte länge innan du kan få uppleva en partiell eller total månförmörkelse igen.

  • 21 januari 2019 – total månförmörkelse

Läs också:

Varför lyser månen så starkt?
Månen

Varför lyser månen så starkt?

2 minuter
Solformørkelse
Solförmörkelse

6 saker du inte visste om solförmörkelser

2 minuter
Solen truer missioner til Mars
Solen

Marsuppdrag hotas av solen

3 minuter
Mest populära

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!