Vad är gubben i månen?

Månen lyst op på mørk baggrund
© Shutterstock

Under årtusenden har människor tittat upp mot månen och sett mörka skuggor som ser ut som olika figurer.

Hawaiianerna såg en kvinna, och andra har sett djur eller fabelväsen – i vår egen kultur pratar vi om ”gubben i månen”. Även om de mörka områdena har fått namn som ”Stillhetens hav”, eftersom man en gång trodde att de hyste stora mängder vatten, har det i modern tid stått klart att de i verkligheten är knastertorra lavaslätter.

Å andra sidan har det fram till i dag varit lite av ett mysterium, hur den geologiskt inaktiva månen överhuvudtaget kan ha lavaslätter på ytan. Nu tror man sig dock ha förklaringen. Mot bakgrund av gravitationsmätningar utförda av NASAs månsonder Clementine och Lunar Prospector har forskare vid Ohio State University i USA framställt en topografisk karta, som visar månens olika lager från kärnan ut till ytan.

Kartan avslöjar att månens baksida, som är permanent vänd från jorden, träffades av en stor himlakropp, till exempel en asteroid, för omkring fyra miljarder år sedan. Chockvågen från den extremt våldsamma kollisionen fortplantade sig tvärs genom månen och orsakade sprickor på månens yta. I dessa trängde magma från månes inre ut på ytan och stelnade. Nu kan de mörka lavaslätterna ge associationer till ögon, näsa och mun.

Lär dig mer om månen. Läs mer om månförmörkelse.