Shutterstock
Supermåne

Supermåne 2023 - När är det supermåne?

Några gånger om året befinner sig fullmånen närmare jorden. Fenomenet kallas också för en supermåne, och den 1 augusti 2023 kan du uppleva det i Sverige.

Supermåne 2023

Mellan en och tre gånger om året befinner sig fullmånen ovanligt nära jorden. När det händer upptar den cirka sju procent mer plats på himlen än vanligt och lyser cirka 16 procent starkare.

Fenomenet, som kallas supermåne, uppstår eftersom månens bana är oval och jorden inte befinner sig mitt i ovalen. Det innebär att månens avstånd till oss varierar under en månad.

När den befinner sig som längst bort är avståndet till oss drygt 400 000 kilometer och när den är som närmast är avståndet knappt 359 000 kilometer.

Nästa supermåne i Sverige inträffar den 1 augusti 2023 kl 20:33

Den stora, starkt lysande fullmånen ger oss en god chans att studera hela månens synliga sida med hjälp av en vanlig handkikare.

Här kan du få se stora mörka områden. Det är vulkaniska slätter som består av stenarten basalt som bildades för miljardtals år sedan av lava från månens inre.

Den senaste supermånen vi hade var den 13 juli kl 20:37 2022.

Supermåne på nära håll

Under en supermåne är fullmånen sju procent större än vanligt.

© Shutterstock

Se fullmånen på nära håll

Det är 384 000 kilometer till månen, men med vår kraftiga handkikare kommer du riktigt nära månens meteorkratrar och bergskedjor.


Du får en egen kikare och en prenumeration på Illustrerad Vetenskap för ENDAST 99,50 kronor. Du sparar 919 kronor. Klicka här för att komma till kanonerbjudandet.

Supermånekalender 2023

Se när vi i kan uppleva supermåne i Sverige i kalendern nedan.

  • Den 1 augusti 2023
  • Den 31 augusti 2023

År 2022 inträffar även en supermåne då det är nymånen och inte fullmånen som är närmast jorden. Denna måne kallas för supernymåne och den dyker upp den 23 december 2022.

Det är dock bara vid fullmåne som vi kan betrakta supermånen från jorden.

Detta beror på att månen inte är synlig vid nymåne när himlakroppen befinner sig precis mellan jorden och solen.

Så ser du supermånen

Illustrerad Vetenskap guidar dig till hur du bäst upplever supermånen i Sverige.

  • Var och när: Den 1 och 31 augusti du kan uppleva årets största fullmånar. Den stora storleken beror på att månen befinner sig vid den punkt i sin omloppsbana där den är som närmast jorden – 363 815 respektive 363 667 kilometer. Månen dyker upp i östlig riktning strax efter solnedgången, ungefär klockan 23, och rör sig sedan söderut lågt över horisonten. Den försvinner igen bakom den västra horisonten strax före soluppgången klockan 04.

  • Synlighet: Du får de bästa bilderna av supermånen om du använder en kamera med ett kraftigt teleobjektiv och placerar det på ett stativ. Ställ in exponeringen manuellt så att du slipper överexponering.