Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Supermåne

Supermåne - När är det supermåne?

Några gånger om året befinner sig fullmånen närmare jorden. Fenomenet kallas supermåne och den 26 maj kan du uppleva årets största supermåne.

Shutterstock

Supermåne 2021

Mellan en och tre gånger om året befinner sig fullmånen ovanligt nära jorden. När det händer upptar den cirka sju procent mer plats på himlen än vanligt och lyser cirka 16 procent starkare.

Fenomenet, som kallas supermåne, uppstår eftersom månens bana är oval och jorden inte befinner sig mitt i ovalen. Det innebär att månens avstånd till oss varierar under en månad.

När den befinner sig som längst bort är avståndet till oss drygt 400 000 kilometer och när den är som närmast är avståndet knappt 359 000 kilometer.

I Sverige har vi supermåne den 26 maj 2021 kl. 13:13

Den stora, starkt lysande fullmånen ger oss en god chans att studera hela månens synliga sida med hjälp av en vanlig handkikare.

Här kan du få se stora mörka områden. Det är vulkaniska slätter som består av stenarten basalt som bildades för miljardtals år sedan av lava från månens inre.

Supermåne på nära håll

Under en supermåne är fullmånen sju procent större än vanligt.

© Shutterstock

Se fullmånen på nära håll

Det är 384 000 kilometer till månen, men med vår kraftiga handkikare kommer du riktigt nära månens meteorkratrar och bergskedjor.


Du får en egen kikare och en prenumeration på Illustrerad Vetenskap för ENDAST 99,50 kronor. Du sparar 919 kronor. Klicka här för att komma till kanonerbjudandet.

Supermånekalender 2021

Se när vi i Sverige har supermåne i kalendern nedanför.

  • Den 27 april 2021
  • Den 26 maj 2021

Under 2021 har vi även två supermånar då det är nymånen och inte fullmånen som befinner sig närmast jorden. Denna typen av måne kallas också för supernymåne, och de båda supernymånarna inträffar den 4 november samt den 4 december 2021.

Det är dock bara vid fullmåne som vi kan betrakta supermånen från jorden.

Detta beror på att månen inte är synlig vid nymåne när himlakroppen befinner sig precis mellan jorden och solen.

Så ser du supermånen

Illustrerad Vetenskap guidar dig till hur du bäst upplever supermånen i Sverige.

  • Var och när: Den 26 maj kan du uppleva årets största fullmåne. Den stora storleken beror på att månen befinner sig vid den punkt i sin bana där den är närmast jorden - exakt 357 462 kilometer. Månen dyker upp i östlig riktning strax efter solnedgången, runt klockan 23 och rör sig sedan söderut. Den försvinner igen bakom den västra horisonten strax före soluppgång klockan 04.
  • Synlighet: Du får de bästa bilderna av supermånen om du använder en kamera med ett kraftigt teleobjektiv och placerar det på ett stativ. Ställ in exponeringen manuellt så att du slipper överexponering.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj