Se månen torna upp sig i gigantisk storlek

Månen förvandlas till en supermåne på söndag. Den kommer både att befinna sig extremt nära jorden samt att vara full, vilket gör att vår granne framstår som jättestor.

Vår kosmiska granne månenfår titeln supermåne när den visar sig på sitt kortaste avstånd nu på söndag den 3 december, och den framstår som både större och ljusstarkare än vanligtvis.

Supermånar uppstår när månen är både full och inom 90 procent av sitt kortaste avstånd till jorden.

Just detta inträffar på söndag när månen befinner sig 357 987 kilometer från jorden.

Under tiden som fenomenet pågår kommer månen att se sju procent större ut och lysa 16 procent starkare än vad den brukar.

Föreställningen börjar kl. 16.47 då månen officiellt är full. Supermånen når dock först maximal storlek och styrka när den befinner sig som närmast jorden, det vill säga på måndag morgon kl. 09.45.

Fullmåne slår nymåne

Månens kretslopp är utsträckt och ellipsformat, och att månen befinner sig på kortast avstånd till jorden kallas för perigeum.

Ibland sammanfaller perigeum med ny- eller fullmåne - och i båda fall kallar astronomerna fenomenet för supermåne.

Det är dock bara vid fullmåne som vi kan betrakta supermånen från jorden. Det beror på att månen inte syns under nymåne eftersom himlakroppen då befinner sig mitt emellan jorden och solen.

Optisk illusion gör månen större

Bästa tidpunkten att njuta av månens föreställning är strax efter solnedgång då månenen står lågt.

Du uppstår en optisk illusion då vår hjärna luras att uppfatta månen ännu större än då den är högt på himlen, eftersom du ser månen i ett sammanhang med landskap och personer.

Om det skulle vara molnigt på söndag och måndag kan du se supermånen på Virtual Telescope Project från och med söndag kl. 17.