Shutterstock
Rød måne på nattehimlen

Röd måne - Därför blir månen röd

Större delen av året lyser månen upp i en vit eller gråaktig nyans. Men ibland visar sig den stora himlakroppen i rött. Illustrerad Vetenskap förklarar varför.

Röd måne

En röd måne kan framstå som ett onaturligt fenomen på den mörka natthimlen.

Flera forntida civilisationer har också förskräckt sett på när den annars färglösa månen plötsligt blev röd. Inkafolket var till exempel övertygade om att månen var röd eftersom den hade blivit attackerad och skadad av en jaguar.

Den spanska upptäcktsresanden Christoffer Columbus använde sin kunskap om den röda månen för att manipulera ursprungsbefolkningen på Jamaica.

Han berättade för dem att den kristna guden skulle göra månen röd eftersom han var missnöjd över att de inte försåg honom och hans besättning med mat. När månen blev röd några dagar senare skyndade den skräckslagna befolkningen att leverera proviant till Columbus skepp.

Vad folket på Jamaica inte visste var att Christoffer Columbus hade ett uppslagsverk som berättade för honom när nästa totala månförmörkelse skulle inträffa.

Han visste därför också när Månen skulle bli röd, eftersom de två sakerna hänger ihop.

Röd måne och månförmörkelse

Månförmörkelse skapar blodmåne

Under en total månförmörkelse hamnar hela månen i jordens konformade helskugga – den så kallade umbran. När det inträffar blir månen inte bara osynlig och svart utan lyser röd.

Total måneformørkelse

Når Månen bevæger sig helt ind i Jordens kegleformede skygge, umbraen, opstår der en total måneformørkelse.

© Lasse Alexander Lund-Andersen

Fenomenet kallas blodmåne och den röda månen uppstår när solljusets färger sprids på olika sätt i mötet med jordens atmosfär och dess molekyler.

Till exempel är ljus med kortare våglängder, såsom violett och blått ljus, utspridda mycket medan ljus med längre våglängder, såsom rött och orange ljus, enbart sprids en del.

Det innebär att ljus med längre våglängder - det rödaktiga ljuset - kan ta sig igenom atmosfären och träffa månen. Resultatet är en karakteristisk röd måne.

Nästa blodmåne inträffar den 14 mars 2025. I Sverige kommer den enbart att vara delvis synlig.

Blodmåne på nattehimlen

Ved en total måneformørkelse bliver Månen farvet rød. Fænomenet kaldes blodmåne.

© Shutterstock

Röd måne och årstider

Jordgubbsmåne och höstmåne ger röd måne

Även om en total månförmörkelse vanligtvis ligger bakom en röd måne kan månen också vara röd av andra skäl.

När vi närmar oss sommarsolståndet kan vi uppleva fenomenet "jordgubbsmåne", då fullmånen får ett rött eller orange sken.

Fuldmåne - jordbærmåne

Navnet jordbærmåne stammer efter sigende fra Algonquin-stammen i Nordamerika, da de omkring denne fuldmåne høstede jordbær. Navnet har siden bredt sig til det meste af verden.

© Shutterstock

Denna röda måne uppstår eftersom månskenet vid denna punkt passerar genom ett relativt tjockt lager av atmosfären innan det når jorden.

Det betyder – precis som med blodmånen – att det kortvågiga ljuset sprids åt olika håll medan det rödaktiga ljuset i större utsträckning skiner igenom och kan ses på månen.

Den röda månen kan även ses runt höstdagjämningen. Då kallas den dock för höstmåne istället för jordgubbsmåne.

År 2022 infaller sommarsolståndet den 21 juni, medan höstdagjämningen infaller den 22 september.