Crater near Mare Cognitum

Raketnedslag avslöjar en järnhaltig kärna

19 juli 2011 av Helle & Henrik Stub

Apollo 13-flygningen mot månen 1970 är mest känd för den dramatiska räddningsaktion som förde de tre astronauterna Lovell, Haise och Swigert säkert hem till jorden, efter att en bränsletank på deras rymdskepp exploderat.

Astronauterna hann aldrig landa på månen, men det sista steget av Saturn 5-raketen dirigerades till ett nedslag på månen. Syftet var att skapa seismiska vågor, som kunde fångas upp av seismometrar.

Raketstegets nedslag nära Mare Cognitum skapade en krater med en diameter på 30 meter. På jorden skulle vibrationerna snabbt ha dött ut, men på den mycket torra månen kastas seismiska vågor fram och tillbaka i ett par timmar, innan de dör ut.

Tar man varje seismometer för sig, är ekon av seismiska vågor nere från kärnområdet för svaga för att kunna mätas, men med en helt ny teknik har det varit möjligt att förstärka signalerna så mycket att kärnans existens blev tydlig.

Skakningarna har därmed visat att månen har en mycket tjock skorpa och under den en mantel av sten. Innerst finns en järnhaltig kärna, som förmodligen är uppdelad i en fast del innerst och ett flytande lager ytterst.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: