Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nymåne på himlen

Nymåne 2021 – När är det nymåne?

Den 6 oktober 2021 är månen gömd mellan jorden och solen så att vi i Sverige har månfasen nymåne.

Shutterstock

Vad är nymåne?

Månen har fyra faser; de så kallade månfaserna, som definieras efter var den är placerad i förhållande till jorden och solen.

Månfaserna är:

  • Nymåne
  • Tilltagande måne
  • Fullmåne
  • Avtagande måne

I Sverige har vi nymåne den 6 oktober 2021 klockan 13:05

När vi har nymåne är månen placerad mellan jorden och solen, och därmed är månens mörka sida vänd mot jorden.

Ljusstyrkan från månen är på minimum, och eftersom den i denna fas stiger upp med soluppgång och ned vid solnedgång är det i regel inte möjligt att se den från jorden med blotta ögat.

Månfaser

Månens placering i förhållande till solen och jorden avgör hur vi från jorden kan se månen.

© Lasse Alexander Lund-Andersen

Med särskild utrustning kan fotografer fånga nymånen på bild, men det kräver att den befinner sig en aning norr eller söder om solen.

Utöver det blir nymånen synlig vid solförmörkelser, där den placerar sig precis mellan jorden och solen. Under en total solförmörkelse blockerar månen solens strålar totalt.

En dag eller två efter nymåne är det ibland möjligt att skymta en mycket tunn halvmåne på himlen. Det händer att den kallas nymåne, men i astronomins värld är det rätta namnet "ung måne".

Ung måne

Ett par dagar efter nymåne kan man skymta en tunn halvmåne på himlen. Denna måne kallas också ”ung måne”.

© Shutterstock

När är det nymåne?

Det tar 29,53059 dagar för månen att gå igenom sina fyra faser. Det innebär att vi har nymåne minst en gång i månaden.

Nästa nymåne i Sverige är den 6 oktober 2021.

När vi har två nymånar under samma månad eller fyra nymånar under en säsong, exempelvis på hösten, kallas det Dark Moon eller "mörk måne". Fenomenet sker cirka vart 2,5 år, och i Sverige har vi mörk måne nästa gång den 30 april 2022.

Samma fenomen uppstår vid fullmåne och kallas då Blue Moon eller "blå måne".

ERBJUDANDE TILL DIG: Se månen på nära håll

Det är 384 000 kilometer till månen, men med vår kraftfulla handkikare kan du komma riktigt nära dess meteorkratrar och bergskedjor.


Du får en egen kikare och en prenumeration på Illustrerad Vetenskap för ENDAST 99,50 kronor. Du sparar 919 kronor. Klicka här för att komma till kanonerbjudandet.

Nymånekalender 2021

Här kan du se när vi har nymåne i Sverige.

  • Den 6 oktober - klockan 13:05
  • Den 4 november - klockan 22:14
  • Den 4 december - klockan 08:43

Nästa supermåne i Sverige uppstår den 4 november 2021 och kan också upplevas efterföljande månad den 4 december 2021.

En supermåne uppstår när vi har nymåne och månen även är som närmast jorden i sin bana runt den. När månen befinner sig som längst bort från jorden kallas det mikromåne och i Sverige inträffade fenomenet senast den 11 maj 2021. Nästa mikromåne i Sverige inträffar den 29 juni 2022.

Älskar du stjärnfall? Använd vår stjärnfallskalender 2021 så är du alltid uppdaterad på årets meteorsvärmar.

Nymåne försvinner i februari

Månen har avslutat sina fyra faser – sin synodiska period – efter 29,53059 dagar. Därför kan det vid sällsynta tillfällen hända att vi inte inte får någon nymåne i februari, eftersom månaden är kortare än månens synodiska period.

Fenomenet uppstår ungefär vart nittonde år och när det händer får vi två nymånar i januari och mars. I Sverige kommer vi inte att få någon nymåne i februari 2033.

Forskare: Din sömn påverkas av månen

En amerikansk studie från University of Washington visar att vi, liksom många havsdjur, kan påverkas av månfaserna – åtminstone vad gäller vår sömn.

I studien deltog 98 personer i tre grupper av ett ursprungsfolk i den argentinska provinsen Formosa. Samtliga utrustades med speciella mätare som registrerade deras sömn och vakna tid.

Försökspersonerna hade inte tillgång till elektriskt ljus i samma mån, det sträckte sig från ingen tillgång alls, begränsad tillgång och full tillgång.

Resultaten avslöjade att gruppen utan tillgång till el i hög grad påverkades av månfaserna; de sov exempelvis en knapp timme mindre nätterna fram till fullmåne. De andra grupperna påverkades också, men inte alls i samma grad.

Forskarna såg även en skillnad när de upprepade sin undersökning på studenter i storstaden Seattle. Där finns det mycket artificiellt ljus, men forskarna upptäckte ändå markanta svängningar i mängden sömn under de olika månfaserna.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj