Nasa

Nasa förbereder ett nytt kapitel på månen

En ny epok på månen kommer att vara verklighet innan årtiondet är över.

Om Nasa lyckas ro sitt projekt i hamn kommer bofasta astronauter på månen att bli en realitet inom ett par år.

I en färsk rapport har rymdorganet bekräftat att arbetet med att etablera en mer permanent koloni på månen pågår för fullt.

Målet är att både astronauter och robotar ska vara bofasta på månen innan årtiondet har nått sin ände.

Beskedet kom i helgen från Howard Hu, ledare för Nasas månprogram Orion, som är en del av Artemisprogrammet och som ska transportera astronauter till månen de närmaste åren.

Hu berättade i BBC:s program "Sunday with Laura Kuenssberg" att uppskjutningen av månraketen Artemis 1 markerar det första steget på vägen till att utforska "den djupa rymden" på "långsiktiga" expeditioner.

"Människor kommer med all säkerhet att leva där i längre perioder redan under detta årtionde", berättade han i programmet.

Tidigare har Nasa meddelat att målet är att människor ska kunna vistas på månen i flera månader åt gången.

"De ska ha bostäder och de ska ha månrobotar", berättade Hu.

© Shutterstock

Vad är Nasas Artemisprogram?

Lägger grundstenarna till månkoloni

I och med uppskjutningen av Artemis 1 har Nasa lagt grundstenarna för en mer permanent närvaro på månen.

Syftet är att provåka rymdresan innan riktiga astronauter skickas ut i omlopp runt månen 2024 för att kunna beträda månen tidigast 2025.

Därefter ska närvaron uppgraderas kontinuerligt med bostäder och månrobotar, som enligt planen ska utforska det karga landskapet.

Astronauter på månen

Artemisprogrammet är det första steget mot en månbas, där astronauter kan vistas i månader så att den är konstant bemannad.

© Nasa

Läs också:

På sikt är målet inte bara att skicka människor till månen – utan även till Mars. Det ligger dock flera år fram i tiden.