Nasa förbereder ett nytt kapitel på månen

En ny epok på månen kommer att vara verklighet innan årtiondet är över.

En ny epok på månen kommer att vara verklighet innan årtiondet är över.

Nasa

Om Nasa lyckas ro sitt projekt i hamn kommer bofasta astronauter på månen att bli en realitet inom ett par år.

I en färsk rapport har rymdorganet bekräftat att arbetet med att etablera en mer permanent koloni på månen pågår för fullt.

Målet är att både astronauter och robotar ska vara bofasta på månen innan årtiondet har nått sin ände.

Beskedet kom i helgen från Howard Hu, ledare för Nasas månprogram Orion, som är en del av Artemisprogrammet och som ska transportera astronauter till månen de närmaste åren.

Hu berättade i BBC:s program "Sunday with Laura Kuenssberg" att uppskjutningen av månraketen Artemis 1 markerar det första steget på vägen till att utforska "den djupa rymden" på "långsiktiga" expeditioner.

"Människor kommer med all säkerhet att leva där i längre perioder redan under detta årtionde", berättade han i programmet.

Tidigare har Nasa meddelat att målet är att människor ska kunna vistas på månen i flera månader åt gången.

"De ska ha bostäder och de ska ha månrobotar", berättade Hu.

© Shutterstock

Vad är Nasas Artemisprogram?

Artemis är namnet på Nasas tre planerade uppdrag runt och till månen.

Den 16 november 2022 sköts den obemannade farkosten Artemis 1 äntligen upp efter flera förseningar.

År 2024 ska Artemis 2 föra människan längre ut i rymden än vi någonsin har varit.

Under Apollo 13-uppdraget 1970 färdades astronauterna runt till månens baksida 254 kilometer ovanför ytan, vilket innebar att de befann sig 400 171 kilometer från jorden – det längsta avståndet dittills.

Planen är att Artemis 2 ska skicka sin besättning runt månen på 7 402 meters höjd över ytan och därmed föra dem 430 000 kilometer från jorden.

Innan de kommer så långt ska SLS-raketen (bärraketen, som ska användas till samtliga Artemisuppdrag) först skicka besättningen på fyra man i omlopp runt jorden.

Därefter fortsätter de vidare mot månen och när de når månens gravitationsfält genomför besättningen en "lunar flyby" (förbiflygning av månen), innan de återvänder till jorden.

Artemis 3 ska tidigast 2025 göra den första bemannade månlandningen sedan Apollo 17-uppdraget 1972.

Med utgångspunkt i erfarenheterna från Artemis 2 ska fyra astronauter placeras i omlopp runt månen, varpå två av dem ska landa på månens sydpol, där ingen människa någonsin har satt sin fot.

Lägger grundstenarna till månkoloni

I och med uppskjutningen av Artemis 1 har Nasa lagt grundstenarna för en mer permanent närvaro på månen.

Syftet är att provåka rymdresan innan riktiga astronauter skickas ut i omlopp runt månen 2024 för att kunna beträda månen tidigast 2025.

Därefter ska närvaron uppgraderas kontinuerligt med bostäder och månrobotar, som enligt planen ska utforska det karga landskapet.

Astronauter på månen

Artemisprogrammet är det första steget mot en månbas, där astronauter kan vistas i månader så att den är konstant bemannad.

© Nasa

Läs också:

På sikt är målet inte bara att skicka människor till månen – utan även till Mars. Det ligger dock flera år fram i tiden.