Apollo 17 arkiv - foto 1

Privata bilder från månen: Då Apollo 17 tittade förbi

De rakar sig, kör runt i månrover och tar en tupplur. Här är astronauternas privata bilder från det senaste månuppdraget, Apollo 17, i december 1972.

30 mars 2016 av Casper Fauerholdt och Signe Sørensen

Som en bortglömd låda på vinden med gamla kärleksbrev och skolfoton – så är Nasas enorma fotoalbum från Apollouppdragen som kommit fram ur gömmorna igen.

Astronauterna på uppdragen tog tusentals foton både på sig själva och på omgivningarna. Vissa ser ut att helt klart vara missar, medan andra är så skarpa och verkliga att man lätt kan föreställa sig den utmanande månlandningen.

10 000 privata Apollobilder

De över 10 000 bilderna från de totalt elva bemannade Apollouppdragen dök upp på nätet 2015 på fototjänsten Flickr.

Bakom publiceringen stod ”Project Apollo Archive”; ett hobbyprojekt som drivs av två rymdnördar: En it-chef från Virginia, USA, vid namn Kipp Teague och hans partner Eric Jones.

Sedan 1990-talet har de här två samlat in och organiserat tusentals bilder som astronauterna bland annat hade tagit själva med sina Hasselbladskameror som var monterade på bröstet på rymddräkten.

Nu är ala bilderna upplagda och fritt tillgängliga i hög kvalitet så att vem som helst kan få ta del av känslan följa med astronauterna till månen.

Den sjätte månlandningen blev den sista

Apollo 17 var den senaste månlandningen och sjätte gången som människan besökte månen. Trots alla bilderna och proverna av månstoff som astronauterna tog med sig hem så diskuterar nu allmänheten livligt om uppdragen var värt pengarna. Läs mer i vår artikel:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: