Månen visar sin mäktiga gloria i mörkret

En gigantisk cirkel av ljus ramar in månen i början av juli. Och för en gångs skull behövs det ingen molnfri himmel för att kunna se ett astronomiskt fenomen – det är tunna moln som skapar ljuscirkeln.

Månen

Fullmånens ljus bryts av små iskristaller i de tunna molnen på himlen. Det skapar en cirkel runt månen – en så kallad halo. Längst in är ringen röd och utanför den röda ringen består halon av vitt ljus som gradvis minskar i intensitet.

© JESPER GRØNNE, HVAD I HIMLEN.DK

Den 9 juli lyser fullmånen upp himlen. Om du tittar på månen vid midnatt dagarna runt det aktuella datumet är chansen stor för att du får uppleva vår naturliga satellit med en ring runt omkring sig. Fenomenet kallas för månhalo.

Fenomenet är beroende av tunna cirrusmoln (fjädermoln) på himlen. Titta efter dem när det är ljust så att du inte behöver gå ut förgäves på natten. Molnen går inte att upptäcka i mörkret.

De tunna molnen består av iskristaller som bryter ljuset. Brytningen delar upp ljuset så att den röda färgen åtskiljs och sticker ut tydligt.

SÅ GÖR DU

  • Se till att ha fri sikt mot horisonten i syd-sydost. Månen kommer att befinna sig där – men inte speciellt långt över horisonten. Därför går det inte att se den nedersta delen av halon.

  • Om du vil fotografera halon kan det vara bra att använda ett vidvinkelobjektiv. Halon är så pass stor att ett vanligt objektiv inte får med hela fenomenet.

  • Ställ in kameran på en exponeringstid på ett par sekunder. Använd ett stativ så att bilderna inte blir suddiga. På så sätt säkerställer du också att du får med hela effekten av halon så att du kan se att den innersta ringen är röd.