Shutterstock
Månen og Saturn

Månen stämmer möte med fem planeter

Månen, Saturnus, Jupiter, Mars, Venus och Merkurius. Just nu ligger de i rak linje på himlen – och du kan se dem med blotta ögat.

Om fenomenet

Under de tidiga morgontimmarna den 18 juni befinner sig månen på en rad tillsammans med flera av solsystemets planeter.

Något till vänster om månen kan du se gasjätten Saturnus, och lite längre till vänster ligger solsystemets största planet Jupiter och vår lilla, röda granne Mars.

Längre bort kan du ha turen att få se Venus och Merkurius.

De flesta av planeterna kommer att se ut som ljusa stjärnor, men om man tittar noga - exempelvis med en vanlig kikare - kan man se att Saturnus har en annan form än övriga planeter.

Dess enorma ringar ger den dess speciella ovala form. Månen och planeternas till synes intima möte är naturligtvis bara en illusion; i själva verket befinner sig exempelvis månen och Saturnus cirka 1,4 miljarder kilometer från varandra, vilket motsvarar mer än nio gånger avståndet mellan jorden och solen.

Guide till fenomenet

Stjernehimmel 9
©

Var och när?

Månen och planeterna kan ses på himlen tidigt på morgonen den 18 juni. De är synliga i en eller två timmar tills planeterna försvinner i solljuset knappt en timme före soluppgången.

Synlighet?

Himlakropparna skiner starkt och är lätta att se med blotta ögat. De står lågt över horisonten i sydlig och ostlig riktning med planeterna till vänster om månen.

Saturnus ovala form kan ses med en kikare eller ett teleskop. Använd stativ och teleobjektiv om du vill ta bilder och var noga med att inte överexponera månen som lyser ganska starkt.