Black and white moon

Månen har många ansikten

19 juli 2011 av Helle & Henrik Stub

För att förstå månens uppbyggnad och geologiska historia behöver astronomerna mycket information. Rymdsonden LRO har med sina olika kameror producerat tre mycket exakta kartor, som var och en på sitt sätt belyser månens geologiska förhållanden.

De tre kartorna visar samma utsnitt av månens yta, centrerat runt den stora Tychokratern, och avbildar därför både en del av månens framsida och dess baksida.

Roughness of the moon

Den första kartan visar hur ojämn månens yta är. Ojämnheten mäts i meter och visar hur stora de klippblock som ligger överallt på månens yta är. Den röda fläcken i mitten är Tychokratern, som är den mest kuperade formationen i området.

Slope of the moon

Kartan i mitten visar lutningar på månen, alltså hur brant ytan är. Det är tydligt att de stora lavaslätterna norr om Tychokratern, Mare Nubium och ännu längre norrut Mare Imbrium är mycket plattare.

Topography of the moon

Den sista kartan är en höjdkarta, där det mörka området längst söderut är den stora Aitkenbassängen, som på en del ställen når ett djup av 13 kilometer och därmed är det djupaste området på hela månen. Även om dessa kartor är mycket detaljerade, ger de fortfarande bara bitar i förståelsen av månens geologi.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: