Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

månen
© Shutterstock
Universum - Månen

Månen har haft sin egen atmosfär

Nya analyser av månsten från Apollouppdragen visar att vår måne en gång hade en egen atmosfär med gaser och vattenånga.

När amerikanska astronauter besökte månen på 1970-talet samlade de in stenar från lavaklippor. Stenarna avslöjar fortfarande nya saker om månen

Nu har forskare på Nasa upptäckt att månens bubblande inre för tre till fyra miljarder år sedan spydde ut så enorma mängder gas och vattenånga att månen fick sin egen atmosfär.

Man har annars trott att månen, precis som i dag, saknade atmosfär eftersom den inte har tillräckligt med gravitation för att hålla kvar flyktiga ämnen.

Nu anser emellertid forskarna att månen sprutade ut gas i ett så våldsamt tempo att atmosfären kontinuerligt förnyades – och försvann först 70 miljoner år senare.

Månsten avslöjar atmosfären

Upptäckten gjordes när forskarna fann spår av koloxid, väte och syre samt svavel och andra flyktiga ämnen i de gamla månstenarna.

Därefter kartlade de månens lavatäckta slätter och beräknade hur mycket gas som en gång följt på den livliga vulkaniska aktiviteten. Det räckte alltså för att bilda en atmosfär.

Forskarna anser att rester av atmosfären finns som is runt de kalla, mörka områdena vid polerna. Det är goda nyheter för framtidens rymdresenärer, som kanske kan hitta vatten, väte och syre på månytan.

###

Bombardemang fick vulkaner att svämma över

Månen fick sin atmosfär för mellan 4,1 och 3,8 miljarder år sedan. Då träffades solsystemet av kometer och asteroider i mängder och månen reagerade med en serie vulkanutbrott.

Läs också:

Stjärnor

14 juli: Kolla in Jupiter och dess fyra största månar

9 minuter
Månen

Nasa ska bygga permanent koloni på månen

12 minuter
fullmåne
Månen

FULLMÅNE – Månen lyser upp natthimlen

4 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj