Moon closeup

26 lag slåss om att nå månen

Ett gigantiskt pris har satt igång en ny månkapplöpning med ambitiösa projekt från hela världen. Se alla deltagare här – och våra bedömningar av deras chanser.

30 januari 2012 av Ib Salomon

Uppgiften är klart definierad: Skicka en robot till månen, kör 500 meter och skicka tillbaka data till jorden. För denna bedrift väntar en kontant belöning på 20 miljoner dollar (omkring 137 miljoner kronor).

Tävlingen har utlysts av Internetföretaget Google men administreras av organisationen X Price Foundation. Syftet är att sparka nytt liv i utforskningen av vår närmaste granne i solsystemet, månen.

Sedan de bemannade – och kostsamma – expeditionerna under 1960- och 1970-talen är det inte mycket de stora rymdfartsnationerna gjort för att lära sig mer om månen. Eftersom ekonomin i de nationella programmen är pressad, anser man på Google att tiden är mogen att låta privata aktörer träda in. Priset är således satt för att sporra dem och aktivera alla de kreativa krafter som finns runt om i världen – även utanför den sektor som normalt ägnar sig åt rymdfart.

Tävling fungerar

Erfarenheter från tidigare tävlingar visar att det faktiskt fungerar. Så utlystes till exempel år 2004 en tävling med ett pris på 10 miljoner dollar till det lag som först kunde skicka upp människor till 100 kilometers höjd.

Ansari X Prize ledde till utvecklingen av SpaceShipOne, som inom kort börjar flyga turister ut i rymden. Även i flygets barndom satte stora penningpriser fart på utvecklingen.

Fristen för att anmäla lag gick ut vid utgången av 2010. Trettiotre lag från hela världen fanns på listan, men tre försvann snabbt. Tjugosex lag var fortfarande aktiva hösten 2011, men fler kommer givetvis att falla ifrån – en del för att de inte mäktar med uppgiften, andra för att de saknar pengar.

Läs om lagen

På de följande sidorna kan du läsa om de 26 lagen och se hur vi bedömer deras chanser i tävlingen.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: