Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Är månens baksida annorlunda än framsidan?
Universum - Månen

Är månens baksida likadan som framsidan?

Vi ser alltid samma sida av månen från jorden, men ser månens baksida annorlunda ut?

Månens baksida ser helt annorlunda ut

Månens framsida ser inte ut som dess baksida. Den sidan av månensom alltid är vänd mot jorden har många fler stora, mörka fläckar som av historiska orsaker kallas hav.

De mörka områdena är slätter av stelnad lava från de vulkaner som månen en gång hade. Lavan har spridit sig i de lågt liggande områdena, speciellt där stora meteoritnedslag har skapat kratrarna.

På månens baksida är månskorpan – det yttersta lagret av månen – mycket tjockare än på framsidan. Här har magma från månens underjord haft svårare att bryta igenom och tränga upp som lava, vilket bara har skett i de allra djupaste kratrarna.

Olika teorier om hur månen bildades

Forskarna har flera teorier om skillnaderna i månskorpans tjocklek. En teori säger att jorden en gång hade ännu en måne, men att de två månarna stötte samman så att materialet från den mindre månen spreds ut över månens baksida.

Enligt en teori från 2014 beror den tjocka månskorpan på en händelse när månen bildades för cirka 4,5 miljarder år sedan. Då krockade den tidiga jorden med ett annat klot (Theia). Den våldsamma kollisionen skapade jorden och månen, och månen sveptes in i moln av förångad sten som så småningom förtätades och föll ned.

Det tog lång tid för jorden att kylas ned efter kollisionen. Månens framsida värmdes upp av den glödheta jorden och där förtätades inte molnen av förångad sten och föll ned. Men det gjorde de på den kallare baksidan, vilket ledde till den tjocka månskorpan.

Månens baksida fångad på bild

Läs mer om månen och se bilder från månens baksida i den här artikeln:

Läs också:

fullmåne
Månen

FULLMÅNE – Månen lyser upp natthimlen

4 minuter
Månen

Nasa ska bygga permanent koloni på månen

12 minuter
Månen

Den 30 juni: Kom nära månens blå lavaslätt

8 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj