Lunar Mission One I luften

Brittisk borr begraver dna på månens sydpol

Det privata brittiska rymdforskningsprojektet Lunar Mission One kommer att skicka upp en robotsond 2024 till den södra delen av månen. Här ska roboten borra djupt ned och ta borrprover - och du kan få ditt dna lämnat kvar i borrhålet.

29 april 2015 av Stine Overbye & Karen Grubbe

Lunar Mission One ska borra hål i månen

2024 kommer britterna att landsätta en robotsond på månens sydpol. I den svåra terrängen ska sonden borra djupt ned genom den dammiga ytan och ta prover från en över fyra miljarder år gamla stenen.

För att komma åt de äldsta delarna av månen ska borrproverna tas på minst 20 meters djup och helst ned till 100 meters djup.

Robotsonden ska borra sig ned minst 20 meter i underjorden på månen.

Alla kan bidra till resan till månen

Lunar Mission One skiljer sig markant från andra rymduppdrag genom att den till 100 procent finansieras genom privata pengar. Målet är att engagera människor i alla åldrar över hela världen – på samma sätt som Apollo-programmet gjorde under 1960- och 1970-talet.

Vem som helst som har det minsta lilla intresset för astronomi och ett litet plus på kontot kan bidra till månresan. Insamlingen har redan startat på Kickstarter, världens största plattform för crowdfunding.

Lunar Mission One budgeterar att resan kommer att kosta omkring 4,6 miljarder kronor. Det första insamlingsmålet på Kickstarter var knappt sex miljoner kronor, ett mål som nåddes på mindre än en månad.

Lunar Mission One erbjuder: Få ditt eget dna grävt ned på månen

Om du skjuter till dina besparingar till uppdraget blir du belönad. Utöver ett medlemskap i Lunar Missions Club väntar en premie som beror på bidragets storlek.

För 800 kronor erbjuder Lunar Mission One sig att gräva ned din egen personliga tidskapsel med musik, bilder och ditt dna på månen.

Donerer du runt 800 kroner tilldelas du din egen digitala tidskapsel. Den sänks ned och begravs i borrhålet på månen när det vetenskapliga arbetet är klart. I tidskapslen finns det plats till allt från meddelanden och bilder till musik, film och även ett hårstrå så att ditt dna är garanterat en plats i rymden i miljoner år framöver.

Bidrar du med omkring 16 000 kronor kommer du att bli inbjuden till raketuppskjutningen 2024, och du kan få ditt namn ingraverat på månlandningsmodulen för 40 000 kronor.

Betydligt mindre belopp är dock också hjärtligt välkomna, enligt projektet, och för cirka 40 kronor är du säkrad "eternell thanks and a place in space history" – ett evigt tack och en plats i rymdhistorien.

En offentlig tidskapsel följer också med till månen

Utöver de privata tidskapslarna tar robotsonden även med en tidskapsel med information om jorden och mänsklighetens historia. Bland annat ingår en databas över samtliga djur- och växtarter i det digitala bibliotek, som blir tillgängligt online för alla.

Lunar Mission Ones förhoppning är att framtida generationer vill uppdatera och bygga ut databasen så att den alltid är aktuell.

Insamlingar sker löpande. Följ med i det ambitiösa rymdprojektet på Lunar Mission Ones hemsida.

Månen får besök av Lunar Mission One

Lunar Mission One ska borra 100 meter ned i månen för att studera dess födsel. Läs mer om det privata forskningsprojektet här:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: