LIVE: Nasa avslöjar banbrytande nyhet om månen

Nasa livesänder avslöjandet av en banbrytande ny upptäckt om månen som gjorts med det flygande teleskopet SOFIA.

Den amerikanska rymdorganisationen Nasa har annonserat de ska offentliggöra en ”spännande ny upptäckt” på månen.

Nyheten publiceras nu på måndagen den 26 oktober klockan 17.00 under en direktsändning.

Direktsändningen går att se i videon och nyheten publiceras på Illustrerad Vetenskap direkt efter att den offentliggjorts.

Upptäcken ”bidrar till Nasas insats för att få mer kunskap om månen som en del i utforskningen av rymden”, skriver Nasa i ett pressmeddelande.

Nasa indikerar dessutom att upptäckten kan ha betydelse för det pågående Artemisprogrammet som kommer att ta den första kvinnan och nästa man till månen 2024.

Det långsiktiga målet med programmet är att skapa en permanent bas på månen som även kan fungera som en språngbräda för de första astronautererna på Mars på 2030-talet.

ERBJUDANDE TILL DIG: Få åtkomst till sensationella nyheter

Med en digital prenumeration på Illustrerad Vetenskap är du bara ett klick bort från nyheter om allt från liv i rymden till forskning om coronavirus.

Just nu ger vi dig de första 14 dagarna för 0 kronor – helt utan bindningstid!

När du tecknar en digital prenumeration på Illustrerad Vetenskap får du även åtkomst till vår app där du kan lyssna på hundratals artiklar. Klicka här och ta del av det fantastiska erbjudandet.

Flygande teleskop har studerat månen

Det är det flygande teleskopet Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy, SOFIA, som ligger bakom den nya upptäckten.

Teleskopet sitter i en Boeing 747-jumbojet, som har förstärkts kraftigt i bakkroppen så att skrovet ska hålla när astronomer öppnar en stor skjutdörr i planets sida på 13 700 meters höj.

Flyvende teleskop på en jumbojet

Till skillnad från rymdteleskop kan SOFIA uppdateras och justeras varje gång flygplanet landar.

© Carla Thomas/NASA

Från sin marschhöjd har det 2,5 meter stora teleskopet fri sikt till rymdens infraröda värmestrålning, som inte går att se från jorden eftersom vattenångan i atmosfären absorberar strålningen.

Många av rymdens himlakroppar skickar ut i stort sätt all sin energi som infraröd strålning och teleskop som SOFIA är ofta det enda sättet att observera dem på.

SOFIA:s spektrometer kan tydligt se heliumhydrids våglängd på 149,137 mikrometer. Tidigare mätningar stördes av en annan molekyl med en våglängd på 149,09 mikrometer.

© Carla Thomas/NASA/Lasse Lund-Andersen

Flygande teleskop upptäcker urmolekyl

Teleskopet SOFIA är inbyggd i en jumbojet och som gjort för att söka efter universums första molekyl, heliumhydrid.

Molekylen sänder ut infraröd värmestråling, som inte går att se från jorden eftersom vattenånga i atmosfären absorberar strålningen. Eftersom flygplanet flyger på mellan tolv och 14 kilometers höjd befinner sig teleskopet ovanför 99 procent av vattenångan och därför har SOFIA nästan lika bra utsikt som ett rymdteleskop.

Det stora teleskopet uppdateras löpande, exempelvis 2015 med en ny spektrometer som kan zooma in på extremt specifika våglängder. Med den uppdaterade utrustningen kan SOFIA observera strålningen från heliumhydrid i nebulosan NGC 7027, där astronomerna har hittat 3 000 av molekylerna i varje kubikmeter.