Moon base

Lavarör ger tillträde till månens inre

19 juli 2011 av Helle & Henrik Stub

Får vi en dag lust att resa i varje fall en liten bit ned under månens yta, finns det ett par platser, som är lätta att komma åt. Den japanska rymdsonden Kaguya upptäckte ursprungligen grottorna, men nu har den större kameran på LRO gett oss de första bra närbilderna.

Forskarna menar att lavahålen ned i månen är kollapsade lavarör, där lava en gång har strömmat under en stelnad skorpa. I en del fall töms lavaröret, och då kan taket kollapsa – kanske till följd av ett meteoritnedslag.

Det här visade hålet är det största man känner till. Det uppskattas att hålet är mellan 80 och 90 meter djupt och har en diameter på 65 meter.

Moon hole

På jorden finns det lavarör, som kan bilda flera kilometer långa labyrinter. Finns det något liknande på månen, är det en bra plats att placera en bas, då man där är skyddad mot både strålningen från rymden och de stora temperatursvängningarna mellan dag och natt.

På ytan kan temperaturen stiga till över 100 °C under den två veckor långa måndagen, medan den om natten kan gå ned till minus 150 grader. Bara ett par meter under ytan är temperaturen dock relativt konstant mellan minus 30 och minus 40 grader.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: