Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kosmisk strålning ställer hårda krav på månuppdrag

Nya mätningar visar hur länge astronauter kan befinna sig på månen utan att risken för exempelvis cancer ökar.

Foster + Partners/ESA

Den kinesiska sonden Chang’e 4 som befinner sig på månen har gjort de första exakta mätningarna av den kosmiska strålningen på ytan.

Mätningarna har utförts med det tyska instrumentet LND, och resultaten har publicerats av forskare vid German Aerospace Center i Tyskland.

Chang'e-4-luotaimella tehdyt mittaukset osoittavat, että astronautit voivat oleskella Kuussa elämänsä aikana enintään 700 vuorokautta.

© CNSA & NAOC

Mätningarna visar att en astronaut på månen utsätts för en strålningsnivå som är 200 gånger högre än här på jorden, där vi skyddas av magnetfältet och atmosfären.

Nivån är därmed 2,6 gånger högre än vad astronauter på rymdstationen ISS utsätts för.

Cancerrisken får bara öka med tre procent

Strålningen på månen består av partiklar från solen och från supernovaexplosioner i yttre rymden, och i stora doser kan den öka risken för cancer.

Det ställer krav på bättre skydd för de astronauter som Nasa ska skicka till månen 2024, och särskilt för de astronauter som senare ska arbeta på en permanent bas.

Astronautteja voitaisiin suojella kosmiselta säteilyltä upottamalla kuuasema syvälle Kuun kamaraan.

© Foster + Partners/ESA

Enligt Nasas regler får astronauter inte utsättas för strålning som ökar risken för att dö i cancer med över tre procent. Det innebär att astronauterna utan annat skydd än rymddräkten som längst får stanna på månen i 700 dygn under sin livstid.

På en permanent bas som är täckt med minst 50 centimeter månstoft är astronauterna bättre skyddade, vilket gör det möjligt för längre vistelser på exemeplvis ett halvår åt gången.

Läs också:

fullmåne
Månen

FULLMÅNE – Månen lyser upp natthimlen

5 minuter
Astronaut filmer på Månen i Artemis-rumdraft
Månen

Nokia bygger wi-fi på månen

4 minuter
Månen

LIVE: Nasa avslöjar banbrytande nyhet om månen

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj