Kom nära månens kratrar och slätter

MÅNGUIDE: Tack vare månens skeva bana runt jorden kan du i mitten av april komma extra nära det silvergrå klotet. Och med en helt vanlig handkikare kan du gå på upptäckts­färd i höga bergskedjor, djupa raviner och gigantiska ­meteoritkratrar fyllda av urgammal, blå lava.

Shutterstock

OM MÅNEN

Jorden ligger inte i mitten av månens bana. Och banan är inte heller cirkelformad. Banan är i själva verket ellipsformad och jorden befinner sig strax bredvid ellipsens mitt.

Orsaken till denna skevhet är att månen inte förflyttar sig med samma hastighet som den med vilken den faller mot jorden.

På en punkt i sin bana får månen upp farten och rör sig därför bort från jorden. Jordens gravitationskraft drar dock i den så att den förlorar fart.

Till slut blir hastigheten så låg att månen faller tillbaka mot jorden. På vägen får jordens gravitationskraft månen att accelerera. När månen rundar jorden har den fått upp farten igen så att den kan röra sig bort från jorden.

Månens bana runt jorden är ellipsformad och därför varierar avståndet mellan de båda himlakropparna. Just nu befinner sig månen nära jorden – och detaljerna på dess yta syns tydligt.

© Wikipedia

När månen är närmast jorden i denna månatliga cykel upptar den cirka 14 procent större plats på himlen än när den befinner sig på den mest avlägsna punkten i sin bana. Därför har du chansen att med en helt vanlig kikare närstudera dess yta som är fylld av meteoritkratrar, bergskedjor, raviner och slätter.

Rikta blicken mot kanten av månens upplysta sida där kratrar och berg kastar långa skuggor som får dem att framträda tydligt.

Följ i astronauternas fotspår

1 / 3

undefined

Ta fram kikaren och titta närmare på månens största sevärdheter – som den enorma, blå lavaslätten som Apollo 11 landade på 1969.

© Shutterstock

MÅNGUIDE

GÖR SÅ HÄR

  • VAR OCH NÄR?

    Gå ut efter mörkrets inbrott den 16 april. Vid tiotiden på kvällen står månen högt på himlen i sydlig riktning och syns tydligt – även från en stad. Därefter förflyttar den sig nedåt och västerut.

  • SYNLIGHET?

    En vanlig handkikare ger en markant klarare bild av månen än vad du kan se med blotta ögat. Den avslöjar små detaljer som annars är osynliga.

    Om du har ett teleskop utan motor ska du rikta det mot månens högra kant. Sedan kan du följa med medan månen långsamt förflyttar sig över ditt synfält. Teleskopet avslöjar extremt fina detaljer av månens yta.

Läs också:

Meteor

Meteorsvärmar gör julihimlen intressant

2 minuter
Månen

Hur mäter manavståndet till månen?

1 minut
Jorden

5 bevis för att jorden är rund

4 minuter

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!