Kina testar ny månbas

I 200 dagar har fyra testpersoner levt som om de vistats på månen. Kina och Europa har planer på en permanent månbas där astronauter kan vara självförsörjande.

De fyra testpersonerna levde i en boendemodul på 42 kvadratmeter och odlade mat i de två anslutna växtmodulerna, samtidigt som de övervakades.

© Imago Stock/All Over, AFP/Ritzau Scanpix & ESA.

Vi ska återvända till månen. Det är en ambition som delas av flera rymdmyndigheter. Bland annat arbetar Kinas rymdprogram på att skapa en stationär månbas där utsända taikonauter och astronauter kan uppehålla sig i åratal.

Nu har fyra testpersoner testat hur det är att leva helt isolerat i 200 dagar.

Övervann elbrist

Det skedde på försöksstationen Lunar Palace, som den kinesiska rymdfartsorganisationen har byggt på jorden. Den har en boendemodul och två moduler för odling.

Fyra frivilliga testpersoner, två män och två kvinnor, odlade själva sin mat och återanvände sitt avfall under hela förloppet. Enligt chefsdesignern, Liu Hong, var försöket på alla sätt en framgång.

Testpersonerna klarade sig utan hjälp utifrån, bemästrade strömavbrott och hanterade den psykologiska utmaning det innebär att leva isolerade under en längre tid.

© Imago Stock/All Over, AFP/Ritzau Scanpix & ESA.

Månens miljö går hårt åt kroppen

Kina har meddelat att visionen om en månbas mycket väl kan förverkligas i samarbete med den europeiska rymdfartsorganisationen, ESA.

Det har blåst nytt liv i de planer på en månbas som ESA har haft länge. Tanken är att utnyttja månens egna material för att bygga en bas.

Vistelsen i månens miljö är en utmaning för människokroppen, bland annat eftersom månen inte har något magnetfält som kan skydda oss mot laddade partiklar från solen.

Månen har inte heller någon atmosfär, och gravitationen är endast en sjättedel av jordens.

###

Basen blir en stad av bunkrar

En månbas måste kunna motstå livsfarlig strålning och bombardemang av mikrometeoriter. Därför vill ESA täcka basen med ett tjockt lager av mångrus.