Shutterstock & Lotte Fredslund

Kapplöpning i full gång: Vem erövrar månen först?

Vem gör de största vetenskapliga upptäckterna? Vem etablerar en bas först? En kapplöpning om att erövra månen pågår i högt tempo. Här får du överblick.

Rymdkapplöpningen mellan USA och Sovjetunionen slutade för många år sedan, men nu är en ny kapplöpning i full gång: Vem bosätter sig först på månen?

Nasas enorma månraket Space Launch System (SLS) gjorde sin första flygtur tidigare i år. Men flera andra länder närmar sig med stormsteg – med nya månexpeditioner på ritbordet.

Men vad kännetecknar de olika rymdprogrammen och hur långt har de kommit? Här får du en överblick över den nya rymdkapplöpningen.

5: Indien

Status: Ett steg bakom de ledande rymdnationerna

Indien ska skicka månlandaren Chandrayaan-3 till månen 2023. Farkosten byggs på samma sätt som föregångaren på bilden, Chandrayaan-2.

© ISRO

Raket och månlandare är på gång

Indierna är i full färd med att utveckla en version av sin GSLV-raket som kan ta med människor ut i rymden, och inom ett par år planerar de en obemannad månlandning.

 • Tidigare: År 2008 lyckades indierna placera rymdsonden Chandrayaan-1 i omlopp runt månen. Mätningar från satelliten har avslöjat att det finns vattenmolekyler i måndammet och is vid månens poler.
 • Nu: Efter en misslyckad månlandning 2019 är nu Chandrayaan-3, den tredje fasen av Chandrayaanprogrammet, med månlandaren Vikram snart klar att skjutas upp. Vikram ska landa vid månens sydpol 2023.
 • Framtiden: Indien planerar att besöka månens sydpol ännu en gång 2025 med expeditionen LUPEX, som är ett samarbete med det japanska rymdorganet, som bidrar med en liten månbil.

4: Japan

Status: Beroende av samarbete med större nationer

Det japanska företaget Ispace ligger bakom månlandaren, som enligt planen ska resa till månen med månprogrammet Hakuto-R i slutet av 2022.

© Ispace

Astronaut liftar med Nasa

Den privata rymdfartsindustrin växer i Japan, där i synnerhet företaget Ispace satsar på månen. Dessutom ska det japanska rymdorganet, JAXA, försöka skicka en japan till månen med det amerikanska Artemisprogrammet under 2030-talet.

 • Tidigare: I början av 1990-talet placerade japanerna rymdsonden Hiten i omlopp runt månen. År 2007 upprepade de bedriften med den större satelliten SELENE. Mätningar från SELENE avslöjade lavarör under månens yta.
 • Nu: Med projektet Hakuto-R ska Ispace försöka skicka flera landare och månbilar till månen. I slutet av 2022 planeras den första japanska månlandaren placera den lilla arabiska månbilen Rashid på månytan.
 • Framtiden: JAXA arbetar på rymdstationen Gateway och den framtida internationella månbasen, tillsammans med amerikanska Nasa, kanadensiska CSA och det Europeiska rymdorganet, Esa.

3: Ryssland

Status: Väletablerad rymdnation med förnyat fokus på månen

Månprogrammet Luna pågick från 1959 till 1976 och stod för många nya upptäckter. Nu ska Ryssland återuppta månutforskningen med Luna 25.

© RSC Energia/Roscosmos

Ryssarna återupptar månprogram

I början av rymdåldern låg Sovjetunionen bakom både den första satelliten i omlopp och den första människan i rymden. Men rakettypen N1, som skulle transportera människor till månen, exploderade gång på gång, och kosmonauterna kom aldrig i väg.

 • Tidigare: Fram till 1976 gjorde Sovjetunionen ett flertal månlandningar med Lunaprogrammet. Det blev också ett par små månbilar och de lyckades föra med måndamm tillbaka till jorden.
 • Nu: Efter Sovjetunionens fall 1991 har Ryssland fokuserat på rymdstationen ISS, men med månlandaren Luna 25, som enligt planen ska skjutas upp under 2023, återupptar de utforskningen av månen.
 • Framtiden: Flera obemannade månlandningsexpeditioner inom Lunaprogrammet är under förberedning, och liksom USA vill Ryssland utforska månens sydpol. Målet är att uppföra en månbas i samarbete med Kina.

2: Kina

Status: Hack i häl på USA

Kinas femte månresa hette Chang’e 5 och förde med damm och grus från månens yta tillbaka till jorden.

© CNSA

Ny raket ska komma i kapp USA

Under de senaste årtiondena har Kina blivit en stormakt inom rymdfart. Kineserna har nu sin egen bemannade rymdstation i omlopp runt jorden, och månen spelar en stor roll i deras rymdprogram.

 • Tidigare: År 2007 lyckades Kina placera rymdsonden Chang’e 1 i omlopp runt månen och sedan dess har det blivit fler satelliter, tre lyckade landningar samt månbilarna Yutu-1 och Yutu-2.
 • Nu: Yutu-2 har nu tillryggalagt mer än en kilometer på månens baksida. Rymdsonden Chang’e 5 har fört 1,7 kilo damm och grus från månens yta tillbaka till jorden, där det ny analyseras.
 • Framtiden: Kina är i färd med att utveckla raketen Chang Zheng 9, som ska föra människor till månen på 2030-talet. Kineserna ska bygga upp en forskningsstation på månen i samarbete med Ryssland.

1: USA

Status: Fortsatt ledare inom samtliga parametrar

Space Launch System (SLS) blir ännu kraftfullare än Saturn V, som skickade astronauter till månen inom Apolloprojektet.

© NASA/MSFC

Amerikanerna har tekniskt försprång

USA har sedan rymdkapplöpningen med Sovjetunionen bibehållit sitt försprång i rymden, och just nu tyder allting på att nästa astronaut på månen är en amerikan.

 • Tidigare: Efter Apolloprogrammets sex bemannade månlandningar under 1969-1972 har Nasa inte besökt månens yta. I stället har månen studerats med hjälp av ett flertal satelliter.
 • Nu: Sedan 2009 har sonden Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) kretsat runt månen och kartlagt den i hög detaljgrad. Åtskilliga privata månlandare och robotar står och väntar på att skjutas upp.
 • Framtiden: Ett flertal Artemis-uppdrag ska föra astronauter till månen och till rymdstationen Gateway, som ska ligga i omlopp runt månen. USA ska etablera en månbas i samarbete med Europa, Japan och Kanada.